eur:
394.84
usd:
371.99
bux:
66373.1
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Koronavírus – Lyuksajtlapokhoz hasonlítja a tudomány a jelenlegi védelmi képességet

Szemléletes ábrázolás mutatja meg, mennyit jelent az egyén megfertőződése szempontjából, ha betartunk néhány koronavírussal kapcsolatos szabályt – egyszerre.

A svájcisajt-modell szerint ha több, egyenként tökéletlen, önmagában még nem elegendő módszert is alkalmazunk – fizikai távolságtartás, maszkviselés, kézmosás és fertőtlenítés – azok végül együttesen sikeres védekezési módot adnak a vírus ellen. Jól illusztrálja ezt néhány egymás mögé sorakoztatott lyukas sajtszelet, ahol végül az összes lyuk takarásba kerül egy mögötte lévő, teli sajtszeletrész által – írja a Hvg.hu.

Bár kiválóan illik a jelenlegi pandémiás helyzetre, a modell már 1990 óta létezik. James Reason, a Machesteri Egyetem professzora szemléltette ezzel, hogy az emberi tévedések okozta szerencsétlenségeket hogyan lehet megelőzni tudatosan közbeiktatott akadályok segítségével. Azóta széles körben használják az egészségügyben, a kockázatkezelésben és a repüléstervezésben is.

A modell koronavírusra adaptált formáját Ian M. Mackay ausztrál virológus osztotta meg a Twitteren – az ő ábráján hét akadályt jelképeznek a sajtszeletek (távolságtartás, szellőztetés, maszkok, kézhigiénia, tesztelés, kontaktkutatás és felületi fertőtlenítés).

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×