eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Utasok a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én. A reptéren a forgalom jelenleg a koronavírus-járvány előttinek csupán a töredéke, de hétről hétre több járat és utas fordul meg itt. Júliusra már csaknem tízezerre nőtt a napi utasszám, ami jelentős növekedés júniushoz képest, amikor a teljes havi forgalom 84,4 ezer utas volt, az egy évvel korábbi 1,5 millióval szemben.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Európa nagyot lendített a koronavírus terjedésén

Bár a vírus a legújabb kutatási eredmények szerint is bizonyítottan a kínai patkósdeneverékből került át az emberre zoonózissal, elterjedéséért nem más felel, mint az öreg kontinens.

A SARS-CoV-2 elterjedésének fő forrása Európa, áll a Huddersfieldi Egyetem archeogenetikai kutatócsoportjának friss tanulmányában.

A kutatás alapját 27 ezer minta adta, amelyeket a világ legkülönbözőbb részein gyűjtöttek májustól kezdve. Széles spektrumával a világ eddigi legátfogóbb hasonló jellegű kutatása született meg, amelyben a tudósok egy, az ősi embercsoportok vándorlásának feltérképezésére használt módszert vettek elő. Ezeket a régi folyamatokat mitokondriális DNS segítségével kutatják, a koronavírus genomja pedig sok aspektusában hasonlatos ehhez, amit a vizsgálatok során ki tudtak használni.

Az eredményekből kiderült, hogy a kínai eredetű vírus Európán keresztül jutott el a világ különböző részeire.

Későn születtek meg az utazási korlátozásokra vonatkozó intézkedések, így Amerikába és a világ egyéb tájaira is Európából hurcolták be a koronavírust. Egybecseng ezzel az a júniusi ENSZ-vélemény is, hogy az első hullámot hamarabb leküzdő Kínába is innen hurcolták be újra a vírust az utazók.

A vírus terjedésének megértése kulcsfontosságú lehet további térnyerésének meggátlásában. Dr. Maria Pala, a kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány egyik szerzője a MedicalXpressben rámutatott: amikor emberek ezreinek élete forog veszélyben, a tudományos kutatás fontosabb, mint valaha volt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×