eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixaabay

Tünetmentes vírushordozók kiszűrésére képezik már a kutyákat

Malária, egyes ráktípusok és bizonyos bakteriális fertőzések után most a koronavírus kiszagolására treníroznak kísérleti programokban részt vevő kutyákat világszerte.

Miközben a gyorsabb, könnyebben elérhető PCR-tesztek fejlesztése prioritás a pozitív esetek kiszűrésében, több kísérlet is zajlik, melyekben kutyákat képeznek ki a koronavírus kiszagolására. A hatmillió emberi szagérzékelő receptorhoz képest a kutyák sokkal több receptorral, akár 300 milliónyival rendelkeznek. Szaglásuk igen kifinomult, és ezt a jelenlegi helyzetben is érdemes bevetni.

A London School of Hygiene & Tropical Medicine a Medical Detection Dogs nevet viselő nonprofit szervezettel közösen dolgozik egy, a brit állam által is támogatott kutatásban, melyről a Time is beszámolt. A kísérlet elméleti alapját az a tény adja, miszerint különböző betegségben szenvedő emberek különböző szagokat bocsátanak ki. Az egyes fertőzések által megtámadott testrészek eltérő illékony vegyületeket hoznak létre, melyeket a kutyák képesek megtanulni, majd tudásuk birtokában kiszűrhetik a Covid-pozitív embereket is.

A brit kutatás célja az, hogy ne csak elméleti alapot adjon, hanem kidolgozza azt a rendszert is, amelyben a sikeres kutatást követően azonnal el is kezdhetik a munkát a kutyák nagy számú kiképzésével. Reptereken, iskolákban és más köztereken vetnék be az állatokat a tervek szerint.

Más országok is sikeresen kísérleteztek már kutyákkal: Franciaországban pozitív PCR-tesztet produkálók hónaljából vett szagminta alapján jeleztek nagyon jó hatásfokkal a kísérleti ebek, míg Németországban egyhetes kiképzést követően az állatok 83 százalékos pontosság helyett már 96 százalékos pontossággal jeleztek, ha pozitív mintával találkoztak.

"Nekik ez csak játék. Pozitív élményt ad, ezért tanulnak ilyen gyorsan"

– mondta el Holger Volk, a német kutatás társszerzője.

Az Egyesült Arab Emirátusokban és Finnországban is vizsgálták már azt, mennyire hatékonyan tudják a kutyák jelezni a koronavírusos embereket, teljesen egyértelmű következtetéseket ugyanakkor még sehol nem tudtak levonni. A német kutatásban például kórházban kezelt betegektől vittek szagmintát az ebeknek: kérdés, hogy kisebb koncentrációjú illékony anyag kiszagolásában mennyire lennének jók az állatok.

Steve Lindsay, a brit kutatás vezetője épp azt mondja, a kutyák legfontosabb szerepét a tünetmentes betegek kiszűrésében látja. Ha a kutyák őket is ki tudják választani, az azt jelenti, hogy jelentős előrelépés tehető segítségükkel a fertőzés terjedésének gátlásában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×