eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó, csak klinikai vizsgálatra használható koronavírus elleni szert mutatja egy egészségügyi dolgozó a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A Semmelweis klinikáin is bevetették már a magyar koronavírus-gyógyszert

Hét Covid-19 beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három klinikája vesz részt a Richter Gedeon által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban. A klinikákon alkalmazott magas színvonalú komplex terápia része a vérplazmaterápia is, amelyben eddig 57-en részesültek a Semmelweis Egyetemen.

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A 75 éves, súlyos állapotú nőbeteg aznap érkezett az intézmény Covid-19 betegeket ellátó osztályára – ismertette Müller Veronika, a klinika igazgatója.

A Semmelweis Egyetemen jelenleg összesen

hét beteg kapja a magyar koronavírus-gyógyszert,

az ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatban az egyetem három klinikája vesz részt: a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika – olvasható az intémény honlapján.

Magát a remdesivir nevű hatóanyagot, annak az amerikai változatát, ugyanakkor már eddig is alkalmazta az egyetem a standard terápia részeként. Az AITK-n valamennyi lélegeztetett, illetve oxigénterápiára szoruló Covid-19 beteg kapja ezt a hatóanyagot is a komplex terápia részeként, az első adagolására 2020. augusztus 8-án került sor – tájékoztatott Gál János klinikaigazgató. Azóta a három egyetemi ellátóhelyen 15 beteget kezeltek ezzel a szerrel jellemzően 5, esetenként 10 napon át.

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják,

súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében nem adható.

A Semmelweis Egyetem klinikáin a COVID-19 betegek magas színvonalú kezelésének szerves része a vérplazmaterápia is. A gyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből előállított szérumot eddig 57 beteg kapta meg.

Mindezek mellett 2020 áprilisától a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása. Több tanulmány szerint is bizonyos kortikoszteroidok, így a dexametazon az immunválaszt csökkentésével hozzájárulhatnak a terápia sikeréhez. Az új evidenciák ismeretében az oxigént igénylő esetekben is kiegészítő terápiaként alkalmazzák ezt az egyetemen a Covid-betegek esetében – teszik hozzá.

A magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálat a hét elején kezdődött meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×