eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Brit tanulság: többet kellene tesztelni, sok a tünetmentes koronavírusos beteg

Pozitív koronavírus-tesztje napján semmilyen jellemző tünetet nem mutatott egy brit kutatásban a résztvevők 86 százaléka.

Reprezentatív mintán végeztek kutatást a University College London munkatársai, a brit koronavírus-fertőzöttségi mintavétel eredményeit használták. Az ebben vizsgált 36 061 embert ez év április 26. és június 27. között tesztelték, és azt is rögzítették, jelentkeztek-e a tesztelt személyeknél a koronavírus legjellemzőbbnek vélt tünetei.

Köhögés, láz, vagy a szag- és ízérzékelés elvesztése a teszt napján 158 embernél jelentkezett (0,43 százalék), pozitív eredményt pedig összesen 115-en produkáltak (0,32 százalék). Ám amikor összevetették a pozitív tesztet adók és a tüneteket érzékelők személyét, azt találták, hogy a koronavírusosok mindössze 13,9 százaléka érzett tüneteket. Ez azt is jelenti, hogy a pozitív tesztesek közül 86,1 százalék teljesen tünetmentes volt, írja az EurekAlert.

A kevésbé tipikus tünetként kezelt nehéz légzés és fáradtság valamivel szélesebb körben jelent meg a fertőzötteknél: 23,5 százalék tapasztalta ezeket, ebből a szempontból tehát 76,5 százalék volt tünetmentes.

Irene Petersen kutatásvezető szerint a tesztelések jövőbeli stratégiájának szempontjából fontos az eredményük.

"A szélesebb körű tesztelési programok segíthetnek megelőzni a fertőzés »csendes« átadását és a gócpontok kialakulását" - mondta a kutatásvezető.

Petersen szerint a nagy rizikót jelentő helyeken, ahol az emberek nagy sűrűségben élnek vagy dolgoznak, rendszeresen kellene tesztelni koronavírusra. A kutatócsoport azt is hozzátette: tudják, hogy sokan hívták már fel a figyelmet a tünetmentes betegekre, és azt is, hogy eltérő kutatások eltérő eredményeket adtak. Kórházban kezelt betegek közt például jóval alacsonyabb volt a tünetmentesek aránya egy pekingi kutatásban, de olasz és izlandi kollégáik 40-75, illetve 43 százalékos tünetmentességet írtak le.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×