eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Elképesztő, mire bukkant a NASA! Elszökött a fekete lyuk

Elképesztő, mire bukkant a NASA! Elszökött a fekete lyuk

Egy távoli galaxis központjából kilökött, szupernagy tömegű fekete lyukat talált az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), a jelenséget gravitációs hullámok ereje okozhatta.

Bár több helyen sejtették "elszökött" fekete lyukak jelenlétét, eddig egyetlen létét sem sikerült bizonyítani. A csillagászok szerint a NASA Hubble-teleszkópja által észlelt eset nagyon erőteljes.

A szupernagy tömegű fekete lyukak általában galaxisok központjában helyezkednek el, de

az újonnan felfedezett fekete lyuk, amelynek tömege a Nap egymilliárdszorosa,

a neki otthont adó galaxis magjától távoli régióban található. A 3C186 nevet viselő galaxis a Földtől nyolcmilliárd fényévnyi távolságra van.

Elképesztő, mire bukkant a NASA! Elszökött a fekete lyuk

"A kutatók becslése szerint százmillió egyidejűleg robbanó szupernóva erejének megfelelő erőre lehetett szükség a fekete lyuk kilökéséhez" - olvasható a NASA közleményében.

A legvalószínűbbnek tűnő magyarázat erre a nagy erőre az lehet, hogy a lökést olyan gravitációs hullámok eredményezték, amelyeket két nagyon nagy tömegű fekete lyuk összeolvadása idézett elő a galaxis központjában.

A tudósok kalkulációi szerint

a fekete lyuk már 35 ezer fényévnyi utat tett meg a galaxis magjától, ami több, mint a Nap és a Tejútrendszer központja közti távolság.

Útját 7,5 millió kilométer/órás sebességgel folytatja. Ezzel a sebességgel a fekete lyuk három perc alatt jutna el a Földről a Holdra. Ez elég gyors ahhoz, hogy húszmillió év alatt kikerüljön otthont adó galaxisából, hogy azután az univerzumban bolyongjon örökkön örökké.

Az eredményeket a szakértők az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban mutatják be március 30-án.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×