Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megtalálták Cook kapitány hajóját?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Rhode Island-i Newport kikötőjének mélyén lehet a hullámsírja James Cook angol hajóskapitány Endeavour nevű hajójának - állítják amerikai tengeri régészek, akik szerint még sok időre és még több pénzre lesz szükség a híres vízi jármű roncsainak felkutatásához és azonosításához.

A newporti kikötőben zajló kutatásokat a víz alatti régészettel foglalkozó Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) vezeti. A szervezet munkatársai egy Providence-ben tartott szerdai sajtótájékoztatón mondták el, hogy öt roncsra szűkítették a kutatásukat.

Kathy Abbass, a szervezet alapítója és vezetője egy 1998-as levéltári kutatás során fedezte fel, hogy a nagyjából 32 méter hosszú Endeavour annak a 13 hajóból álló flottának a része volt, amelyet a britek elsüllyesztettek 1778-ban az amerikai függetlenségi háború idején, hogy eltorlaszolják a kikötőt. A hajót addigra Lord Sandwichre keresztelték át.

A szervezet két évvel ezelőtt állapodott meg a Sydneyben működő Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeummal arról, hogy az intézmény segíteni fogja a Rhode Island-i szakemberek azon törekvését, hogy Cook 1768 és 1771 közötti felfedezőútjának 250. évfordulójáig megtalálják a hajó hullámsírját.

A RIMAP emberei nemrég Londonban őrzött dokumentumok révén azonosították azokat a helyszíneket, ahol annak idején elsüllyesztették a flotta hajóit. Abbass szerint az Endeavour egy öt hajóból álló roncscsoportba tartozik. A szervezet a tizenháromból eddig kilenc hajó hullámsírját térképezte fel a kikötőben, köztük az említett ötösfogat négy tagjának nyughelyét.

"Tudjuk, hogy öten voltak, és tudjuk, hogy ebből négyet feltérképeztünk. Úgy véljük, hogy megtalálhatjuk az ötödiket is. Ez lesz a mostani év feladata" - húzta alá Abbass. A távérzékeléssel gyűjtött adatok ugyan már most biztatóak, de biztosat csak a búvárok bevetése után tudnak mondani a szakemberek. Abbass szerint mind az öt helyszín beazonosítása esetén sem biztos, hogy elegendő bizonyítékot találnak arra, hogy az egyik az Endeavour maradványait rejti.

A szakember szerint a terepmunkálatokhoz nagyjából egymillió dollárra, míg a felszínre hozott leletek tanulmányozását, továbbá kiállítását biztosító épület megépítéséhez 7,5 millió dollárra lesz szükség, és, amennyiben megtalálják az Endeavourt, a roncsok Rhode Island államot illetik.

Cook 1766-ban megfigyelt egy napfogyatkozást, amelyről beszámolt a brit Királyi Természettudományos Társaságnak. A testület ennek nyomán bízta meg az első csendes-óceáni tudományos expedíció vezetésével. Kinevezték hadnaggyá és a 368 tonnás, Endeavour nevű hajót adták neki. Tahitiba kellett vinnie a társaság tudósait a Vénusz Nap előtti átvonulásának megfigyelésére, emellett a déli földrész kutatásában meg kellett előznie a franciákat és a spanyolokat.

1768-ban indult útnak. A napfogyatkozás 1769. június 3-án volt, ezután a feltételezett Terra Australis keresésére indult. 1770. április 19-én érte el Ausztráliát. A keleti partvonal mentén északra haladt, átkelt a Nagy-korallzátonyon, ahol hajója megsérült, és hetekig javították. A Korall-tengeren és a Torres-szoroson át hajózva 1771-ben ért haza.