Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez a hasonlóság a madárpók és a plüssmackó között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Johnny Cashről nevezték el azt a madárpókfajt, amelyet a kaliforniai Folsom börtöne mellett fedeztek fel amerikai biológusok, akik tíz év alatt 13 másik új madárpókfajt is azonosítottak.

A folsomi börtönt a néhai countryénekes Folsom Prison Blues című dala tette ismertté.

Az Aphonopelma johnnycashi rendszertani nevű új madárpókfaj egyike annak a 14-nek, amelyet az alabamai Auburni Egyetem Chris Hamilton biológus vezette kutatócsoportja fedezett fel, eredményeiket a ZooKeys című szaklap ismertette.

A kutatók átfésülték a Mississippitől nyugatra lévő államokat, munkájuk egy évtizeden át tartott. Majdnem 3000 madárpókot vizsgáltak meg nagyítóikkal, felmérték és értékelték testük felépítését, viselkedésüket, előfordulásukat és genetikai adataikat.

Korábban úgy vélték, hogy több mint ötven madárpókfaj él az Egyesült Államokban, valójában csak 29, közülük 14-et most fedeztek fel.

"Gyakran hallani arról, hogy a világ eldugott részein új állatfajokra bukkannak, ám az az igazán figyelemre méltó, hogy ezek a madárpókfajok a hátsó udvarunkban élnek" - fogalmazott Hamilton.

Az Aphonopelma nemzetségbe tartozó amerikai madárpókfajok nagyon különböznek egymástól: van, amelyik elfér egy ötforintoson, másik olyan nagy, hogy lábainak fesztávolsága 15 centiméter.

Az új fajok egyike kizárólag Arizona délkeleti részének egyetlen hegyvonulatán él, amely a biológiai sokféleség egyik amerikai gócpontja - mondta Brent Hendrixson, a tanulmány másik szerzője.

"Élőhelyük érzékeny egyensúlyát veszélyezteti az urbanizáció, a szabadidős tevékenységek és az éghajlatváltozás, de a ritka állatok iránt érdeklődő kereskedők is" - magyarázta a kutató.

Az Amerikában élő madárpókfajok az emberre nem veszélyesek, inkább "nyolclábú plüssmackóknak" tartja őket a tudós.