eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rekordot ért el az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben 2014-ben

Rekordértékű volt 2014-ben az üvegházhatású, klímaváltozást okozó gázok koncentrációja a légkörben, ami még veszélyesebbé teszi a Földet az eljövendő generációk számára - jelentett be hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Az ENSZ szervezete által bemutatott grafikák szerint a legfőbb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid koncentrációja folyamatosan halad a 400 ppm (milliomod térfogatrész) éves átlag felé, így ismét új rekordot dönt. Az adatgyűjtés 1984-ben kezdődött, azóta minden évben megdől az előző rekord.

A szén-dioxid-koncentráció 2014-ben átlagosan 397,7 ppm volt, de már az év elején átlépte a 400 ppm határt az északi féltekén, majd 2015 elején globálisan is. A kutatók szerint "ez jelentős mérföldkő egy veszélyes klímaváltozáshoz vezető úton".

A 400 ppm hamarosan állandósul - véli Michel Jarraud, a WMO főtitkára. "Ez magasabb globális hőmérsékleteket, több szélsőséges időjárási jelenséget, például hőhullámot, szárazságot és áradásokat, olvadó jeget, a tengerszint emelkedését és az óceánok savasságának növekedését jelenti. Ez most történik és rémisztő sebességgel haladunk az ismeretlenbe" - fogalmazott a főtitkár.

A szén-dioxid koncentrációjának növekedését felgyorsította a vízpára magasabb koncentrációja, aminek hátterében szintén a szén-dioxid áll.

A másik két fő üvegházhatású gáz, a metán és a dinitrogén-oxid (kéjgáz) koncentrációja szintén növekedett 2014-ben is, légköri koncentrációjuk elérte a 1,833 ppb (milliárdod térfogatrész), illetve 327,1 ppb mértéket.

Az ENSZ éghajlatkutatókat tömörítő szervezetének becslése szerint a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid koncentrációja az elmúlt 800 ezer év legmagasabb értékét érte el.

A párizsi klímakonferenciára utalva Jarraud határozott lépéseket követelt a gázkibocsátás visszaszorítása érdekében. A november 30. és december 11. között esedékes konferencián a nemzetek közös megegyezésre törekszenek azokról az intézkedésekről, melyek segítségével két Celsius-fokban maximálnák a földfelszín melegedését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×