Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az egyik Nobel-díjas kis híján focista lett, szülei analfabéták voltak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei kémiai Nobel-díj egyik kitüntetettje, a török-amerikai Aziz Sancar kis híján profi labdarúgó lett, szülei még analfabéták voltak.

A 69 éves Sancar a második török Nobel-díjas, az első Orhan Pamuk író volt. Az Egyesült Államokban dolgozó tudóst két kollégájával - a svéd Tomas Lindahllal és az amerikai Paul Modrich-csal - együtt a DNS-javítás mechanizmusaival kapcsolatos felfedezéseiért ismerik el Nobel-díjjal a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai bejelentése szerint.

"Biztos vagyok abban, hogy nagy ünneplések lesznek Törökországban" - mondta a kutató, akit az elmúlt évek során sokszor faggattak arról, hogy mikor kap már Nobel-díjat. "Fárasztó volt ezt hallgatni" - jegyezte meg, majd hozzátette, szülőhazája miatt is örül a díjnak.

Aziz Sancar kurd származású, Törökország délkeleti részén született, hét testvérével nőtt fel. Szülei írástudatlanok voltak, de nagy hangsúlyt fektettek gyerekeik oktatására. Kis híján profi labdarúgó lett - övé lehetett volna a junior válogatott kapusposztja -, de végül inkább tanulmányainak szentelte magát.

A 77 éves Tomas Lindahl, akit telefonon kapcsoltak a sajtókonferencián, meglepetésnek nevezte a hírt. "Tudtam, hogy az évek során felmerült a nevem, mint ahogy száz más tudósé is" - fogalmazott.

Kutatási területéről szólva azt mondta, munkája súlyos betegségek megelőzésében segíthet, de nem hisz az örök életben. "Sokféle DNS-károsodás van, amely rákbetegség kialakulásához vezethet, és mi szembe akarunk szállni ezekkel a károsodásokkal, amennyire csak lehet. Ehhez azonban először is meg kell értenünk, hogyan alakulnak ki" - fejtegette.