eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az egyik Nobel-díjas kis híján focista lett, szülei analfabéták voltak

Az idei kémiai Nobel-díj egyik kitüntetettje, a török-amerikai Aziz Sancar kis híján profi labdarúgó lett, szülei még analfabéták voltak.

A 69 éves Sancar a második török Nobel-díjas, az első Orhan Pamuk író volt. Az Egyesült Államokban dolgozó tudóst két kollégájával - a svéd Tomas Lindahllal és az amerikai Paul Modrich-csal - együtt a DNS-javítás mechanizmusaival kapcsolatos felfedezéseiért ismerik el Nobel-díjjal a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai bejelentése szerint.

"Biztos vagyok abban, hogy nagy ünneplések lesznek Törökországban" - mondta a kutató, akit az elmúlt évek során sokszor faggattak arról, hogy mikor kap már Nobel-díjat. "Fárasztó volt ezt hallgatni" - jegyezte meg, majd hozzátette, szülőhazája miatt is örül a díjnak.

Aziz Sancar kurd származású, Törökország délkeleti részén született, hét testvérével nőtt fel. Szülei írástudatlanok voltak, de nagy hangsúlyt fektettek gyerekeik oktatására. Kis híján profi labdarúgó lett - övé lehetett volna a junior válogatott kapusposztja -, de végül inkább tanulmányainak szentelte magát.

A 77 éves Tomas Lindahl, akit telefonon kapcsoltak a sajtókonferencián, meglepetésnek nevezte a hírt. "Tudtam, hogy az évek során felmerült a nevem, mint ahogy száz más tudósé is" - fogalmazott.

Kutatási területéről szólva azt mondta, munkája súlyos betegségek megelőzésében segíthet, de nem hisz az örök életben. "Sokféle DNS-károsodás van, amely rákbetegség kialakulásához vezethet, és mi szembe akarunk szállni ezekkel a károsodásokkal, amennyire csak lehet. Ehhez azonban először is meg kell értenünk, hogyan alakulnak ki" - fejtegette.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×