Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Alacsonyabb lett a Mont Blanc

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alacsonyabb lett a Mont Blanc, Európa legmagasabb hegycsúcsa a legfrissebb adatok szerint - közölte a méréseket végző expedíció egyik résztvevője.

A Mont Blanc jelenleg pontosan 4810,06 méter magas. A francia-olasz határon álló hegyóriás a legutolsó, 2011-es mérésekhez képest 38 centiméterrel lett alacsonyabb.

A mérési eredményeket most hitelesíti a francia állami Földrajztudományi Információs Intézet (IGN) - közölte az expedíció egyik résztvevője, Farouk Kadded földmérő. A két évvel ezelőtti adatok szerint még 4810 méter és 44 centiméter magas volt a hegycsúcs. A szakértő hozzátette, hogy nem várt volna tíz centiméternél nagyobb csökkenést.

A Mont Blanc szintjét az időjárási viszonyok befolyásolják. Ha gyenge a szél, ám jelentős tömegű a csapadék, a hegytetőt borító gleccser meghízik.

A hegy magasságát 2001 óta kétévente megmérik, 2003 és 2007 között 4808-ról csaknem 4811 méter közelébe emelkedet, és utoljára 2005-ben süllyedt 4810 méter alá.

"Kétévente nagy számú pontot megmérünk a hegytetőn, nem csak a legmagasabbat, hogy meghatározhassuk a jégsapka alakját és tömegét, ezáltal követhessük, mennyit változott az eltelt idő alatt. Ezek az adatok fontos információt szolgáltatnak a klímakutatók, a meteorológusok, a gleccserek és a hó kutatói számára" - magyarázta Kadded.