eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kiderült a hegyi oltárok titka

Emberáldozatokra szolgáló, ezerötszáz éves mocsika oltárt tártak fel Peruban, az északi Libertad tartományban.

Az oltárt ezerméteres magasságban, a Campana-csúcson vágták a sziklafalba, a kis emelvényhez három lépcsőfok vezet - számol be a felfedezésről a The Latin American Herald Tribune internetes kiadása.

"A mocsika indiánok agyagszobrain a szakemberek közül sokan az emberáldozat rítusára utaló jeleket azonosítottak. A hegyi oltár óta biztosak vagyunk abban, hogy az ősi szoborkompozíciókon a Campana-csúcsot ábrázolták" - hangsúlyozta Regulo Franco ásatásvezető régész.

A közelben az archeológusok 2800 éves barlangrajzot fedeztek fel, valamint ősi temetkezési helyeket és kerámiatárgyakat tártak fel.

A mocsika indiánok Peru északnyugati partvidékén éltek az 1-7. század között, leginkább a folyóvölgyek oázisaiban telepedtek meg. A 300 és 800 között virágzó, majd ezután rejtélyesen eltűnt mocsika birodalomban, a mai Trujillo több száz kilométert felölelő környékén 15 ezren élhettek.

Főként mezőgazdasággal foglalkoztak, kukoricát, burgonyát, tököt és gyümölcsöket termesztettek, a száraz, sivatagos, teraszos földeket pedig csatornarendszerek segítségével, öntözés révén tették termékennyé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×