eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kellemetlen, és veszélyes is lehet a migrén

Legalább egymillió ember szenved a fejfájás súlyos formájától, a migréntől Magyarországon. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy egyes migréntípusok jelentkezése esetén megnő az agyi érbetegségek, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, valamint emelkedik a koleszterinszint.

Visszatérő fejfájás, amely általában csak az egyik oldalon jelentkezik. Elég erős ahhoz, hogy zavarja, vagy megakadályozza a munkavégzést, és gyakran hányinger, hányás, a fények, hangok vagy illatok iránti túlérzékenység kíséri. Ez a migrén, ami rengeteg ember életét keseríti meg.

Ertsey Csaba neurológus szerint sok nőnek akkora terhet jelet a migrén, hogy úgy gondolja, emiatt gyermeket sem érdemes vállalnia.

Valószínű ugyan, hogy az effajta fejfájásra való hajlam örökölhető - néhány nagyon ritka típus esetén meg is találták azt a gént, ami a migrénes tulajdonságot továbbadja -, de arra, hogy egy migrénes anya gyermeke is migrénes lesz, csupán 20 százalék az esély - magyarázta a Magyar Fejfájás Társaság elnöke.

A szakértő elmondta: ha valakinél már jelentkezett a migrén, a továbbiakban egyéni provokáló tényezők - így a menstruáció, az időjárás hirtelen változása, de akár bizonyos ételek, italok is - kiválthatják azt.

Amikor érdemes felkeresni az orvost

A neurológus szerint bizonyos fejfájástípusok megjelenése esetén érdemes kivizsgáltatni az okot, hiszen a fájdalom komoly betegségek jele is lehet. Ilyen például, ha valakinek ötvenéves kora után lesznek először fejfájásos panaszai - ez általában valamilyen szervi vagy idegrendszeri megbetegedésre utalhat. Ugyancsak érdemes orvoshoz fordulni akkor, ha valakinek hirtelen heves, ütésszerű fejfájása kezdődik, ahogyan az is, ha megváltozik az addig tapasztalt fájdalom jellege.

Ertsey Csaba arról is beszélt: egyre több kutatás támasztja alá, hogy a migrén fokozza a keringési rendszer betegségeinek kockázatát, ám jóval kisebb mértékben, mint a dohányzás, bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátlók szedése, a kezeletlen magas vérnyomás, a rosszul kezelt cukorbetegség, a magas koleszterinszint.

Hogy ennek mi az oka, egyelőre nem tudni, éppen ezért kezelni sem lehet - fűzte hozzá a Magyar Fejfájás Társaság elnöke.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×