Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nő a cukorbetegség kialakulásának a kockázata a terhes nőknél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint kétszer annyi nőnél alakul ki cukorbetegség a terhesség ideje alatt, mint ahogy azt korábban gondolták az orvosok - derült ki egy új nemzetközi tanulmányból.

Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy csupán a terhes nők 5-8 százalékánál alakul ki az úgynevezett gesztációs diabétesz, vagyis terhességi cukorbetegség. A szakemberek kilenc országra terjedő és 23 ezer nő bevonásával készített felmérése szerint azonban a várandós nők mintegy 16 százalékánál alakul ki ez a betegség - írja a The Daily Telegraph című brit napilap internetes kiadása.

A terhességi cukorbetegség egyrészt növelheti a preeklampszia, a terhességi magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát, másrészt császármetszéshez is vezethet.

A gesztációs diabétesz a terhesség alatt fellépő hormonális változások miatt alakul ki, amelyek a szervezet inzulin felhasználását szabályozó hormonokra is kiterjednek. A betegség általában a terhesség második felében alakul ki és a szülés után el is múlik.

"Tanulmányunk eredménye szerint a várandós anyák összességének 16 százalékát érinti a gesztációs diabétesz problémája" - mondta Boyd Meztger, a chicagói Northwestern Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. "Ezen nincs miért meglepődnünk. Az, hogy ilyen sok terhességi cukorbetegséggel kell megbirkóznunk, annak az egyenes következménye, hogy a népesség óriási hányada küzd diabétesszel és túlsúllyal. Ez alól pedig miért éppen a terhes nők lennének a kivételek?" - hangoztatta.

A tanulmány a Diabetes Care című folyóiratban fog megjelenni.