eur:
390.68
usd:
366.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Három kromoszómakutató kapta az Orvosi Nobel-díjat

Az ausztrál Elizabeth H. Blackburn, az amerikai Carol W. Greider és a brit Jack W. Szostak kapta az idei Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

A Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat 1901-ben alapították, de kilenc alkalommal nem adták át, így idén századszor ítélték oda.

A 2009-es díjazott három Amerikában dolgozó kutató, Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider és Jack W. Szostak, akik annak felfedezéséért kapták meg az elismerést, hogy a telomerek és a telomeráz enzim hogyan védi a kromoszómákat. A Karolinska Intézet indoklása szerint a három kutató arra talált megoldást, miként másolódnak a kromoszómák, és milyen folyamat védi őket a töredezéstől.

Kutatásaik hozzájárultak az öregedési folyamatok és a betegségek kialakulásának teljesebb megértéséhez, illetve lehetséges új terápiák kifejlesztéséhez.

Az ausztrál születésű Blackburn a Kaliforniai Egyetem professzora, a brit származású Greider a Johns Hopkins Egyetemen kutat, a szintén brit születésű Szostak pedig a Harvard Egyetem kutatója.

A legmagasabb orvostudományi elismerés 10 millió svéd koronával (1 millió euró) jár együtt.

Tavaly Harald zur Hausen, illetve Françoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier megosztva "a humán papillomavírus (HPV) méhnyakrákot okozó hatásának feltárásért", valamint "az AIDS-et okozó HIV felfedezéséért" kapta a díjat.

A fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díj eddigi magyar vagy magyar származású kitüntetettjei között volt Bárány Róbert (1876-1936), aki Svédországban élt, és 1914-ben kapta a díjat "a vesztibuláris apparátus (egyensúlyszerv) fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért". 1937-ben Szent-Györgyi Albert (1893-1986) kapta a kitüntetést "a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéséért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában"; ő az egyetlen olyan magyar, aki Magyarországon folytatott kutatásaival érdemelte ki a Nobel-díjat. Az Amerikában letelepedett Békésy György (Georg von Békésy) (1899-1972) "a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért" 1961-ben kapott orvosi Nobel-díjat.

A legfiatalabb díjazott Frederick G. Banting volt, aki 1923-ban 32 évesen kapta meg az elismerést, a legidősebb pedig Peyton Rous, aki 87 éves korában, 1966-ban vehette át a díjat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×