eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"A klímaváltozás nem csak a jegesmedvékről szól"

A klímaváltozás a 21. század legfontosabb egészségügyi kérdése - állítják vezető brit akadémikusok, akik szerint sokkal komolyabban kell venni a fenyegető veszélyeket.

A klímaváltozás kérdésének elhanyagolása morálisan legalább annyira elítélendő, mint a 18. századi rabszolga-kereskedelem - állítják a Lancet orvosi szaklap és a University College London szakemberei, akik egy terjedelmes jelentésben foglalták össze véleményüket a klímaváltozással kapcsolatban.

A tanulmányban az olvasható: a növekvő globális hőmérséklet élelmiszerhiányhoz, aszályhoz, háborúkhoz és áradásokhoz vezethet az elkövetkező száz évben, és akár több milliárd ember fertőződhet meg valamilyen betegséggel vagy zuhanhat kilátástalan szegénységbe.

Arra hívják fel az orvosok és az egészségügyi szakértők figyelmét, hogy vegyék komolyabban a klímaváltozás jelentette veszélyeket. "A klímaváltozás olyan egészségügyi kérdés, amely több milliárd embert érint. Ez nem csak a jegesmedvékről és az erdőirtásokról szól" - hangoztatják a szakértők.

A tudósokból, ügyvédekből, orvosokból, közgazdászokból és mérnökökből álló szakértői csapat az ENSZ égisze alatt működő és Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlat-változási Kormányközi Testület előrejelzéseit vette alapul, amelyek alapján az optimista becslések szerint két Celsius fokot, a "katasztrofális" forgatókönyv szerint pedig hat Celsius fokot emelkedik a globális hőmérséklet.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a melegebb időjárás növeli az olyan rovarok és baktériumok által terjesztett betegségek kockázatát, mint a malária vagy a szalmonella. A legnagyobb egészségügyi hatása a világ legszegényebb részeit fogja érinteni - figyelmeztetnek a szakértők, akik szerint az aszályok és az áradások sokkal sebezhetővé teszik a fejlődő országok mezőgazdaságát és emelkedni fognak az élelmiszerárak a hiány miatt.

Ez növeli a vízért és az élelmiszerért folyó háborúk kitörésének az esélyét, és akár több mint egymilliárd ember is arra kényszerülhet, hogy elhagyja otthonát - olvasható a jelentésben.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×