eur:
389.72
usd:
363.66
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem a modern ember kiváltsága a nagy agytérfogat

Egy 1,2 millió évvel ezelőtt élt nő medencecsontjára bukkantak a kutatók. A szinte teljesen ép Homo erectus-maradvány magyarázatot adhat az emberi evolúció egyik máig vitatott kérdésére.

Az emberek egyedülállóak a természetben azzal, hogy utódaik viszonylag nagy fejjel jönnek világra, mostanáig azonban a kutatók nem tudták, mikor fejlődött a nők medencecsontja olyanná, amely lehetővé tette, hogy nagyobb fejű utódokat szüljenek.

A kutatók most úgy vélik, lezárhatják a vitát, miután találtak egy olyan női medencecsont-maradványt, amely minden eddig találtnál épebben maradt fenn. Az a Homo erectus-példány, amelynek maradványai előkerültek, 1,2 millió évvel ezelőtt élt.

Az emberek közvetve a testükhöz képest nagy fejméretüknek köszönhették, hogy kiemelkedtek az állatvilágból. A nagyobb agytérfogatnak köszönhetően volt képes az ősember az eszközhasználatra, és fejlesztette ki a kommunikáció eszközeként a beszélt nyelvet.

A Homo erectus széles medencecsontjából azonban arra lehet következtetni, hogy már az előemberek is nagy agytérfogattal jöttek világra, azaz a nagyobb agy már az anya méhében kifejlődött. Ez a tulajdonság tehát nem nagyjából 195 ezer ével ezelőtt, azaz a Homo sapiens megjelenésével emelte ki az embereket az állatok közül, hanem már jóval korábban.

Az egyesült államokbeli Indiana University munkatársai, Sileshi Semaw vezetésével folytatott kutatásaik során Etiópiában bukkantak a maradványra, azon a helyen, ahol már számos őskori fosszília került elő. A maradványból megállapítható, hogy a Homo erectusok szülőcsatornája csaknem 30 százalékkal volt szélesebb, mint ahogy azt eddig gondolták a kutatók.

A szülőcsatorna mérete lehetővé tette, hogy a Homo erectusok egy 315 milliliteres agytérfogatú gyermeket hozzanak világra, ez a méret az akkori felnőttek agytérfogatának 30-50 százalékának felelt meg.

Egy korábban talált, Lucy névre keresztelt fosszília, a 3,2 millió évvel ezelőtt élt Australopithecus africanus csípőcsontja még nem tette lehetővé, hogy olyan nagy aggyal rendelkező utódokat hozzanak világra. Mindebből levonható a következtetés, hogy a nagyobb méretű emberi agy valamikor a Homo erectus megjelenése körüli időkre datálható.

A tudomány eddig nem ismerte pontosan a női Homo erectusok anatómiáját, a csípőcsont méretét például mindez idáig egy fiatal férfi példány maradványai alapján próbálták kikövetkeztetni.

A Homo erectus nagyjából 1,8 millió évvel ezelőtt jelent meg és mindegy 200 ezer évvel ezelőtt tűnt el.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×