eur:
388.99
usd:
360.7
bux:
68067.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vaskos lábaival tempózott a mai bálnák őse

Kutatók szerint az első bálnák hatalmas lábakkal rendelkeztek, ezek segítségével eveztek az óceánokban negyvenmillió évvel ezelőtt.

A bálnák ősei egykoron négy lábbal jártak a földön. Amint azonban egyre többet tartózkodtak a tengerben, első lábaik úszókká alakultak, a hátsókat pedig elvesztették. Még a mai bálnákon is megtalálható ezeknek a végtagoknak a nyoma.

A nagy kérdés, hogy a bálnák ősei milyen anatómiai változásokon mentek keresztül. Az egyik kulcskérdés, hogy mikor alakult ki igen hatékony farokuszonyuk, mivel ez az egyik legjelentősebb változás, amely a vízi életmódot segítette.

A szakemberek a Mississippi és Alabama tengerpartjainál amatőrök által talált csontokat vizsgálják, amelyek egy ősi bálnafajhoz, a Georgiacetushoz tartoznak. Ez az állat negyvenmillió évvel ezelőtt szelte az óceánokat, amikor Florida még víz alatt volt.

Az első, uszonnyal rendelkező bálnák ennek voltak a közeli rokonai, olyan 38 millió évvel ezelőtt. A Georgiacetusnak azonban még nem voltak uszonyai. A farokcsigolyái ugyanis egyáltalán nem olyan laposak, mint a mai bálnáknak.

Az állat a kutatók szerint hatalmas első lábait használta evezőként. A medencéje ráadásul nem állt kapcsolatban a gerincével, így hátsó lábaival nem evezhetett a vízben, sőt a szárazföldön sem tudta azokat használni. Egyelőre senki sem tudja, hogy mire szolgáltak.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×