eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hatékonyan gyógyítható védőoltással a rák

Egy kizárólag a belekben megtalálható fehérje felhasználásával olyan oltóanyag készíthető, amellyel kezelhető a vastagbélrák, de a hatóanyag valószínűleg másféle rákbetegségek ellen is hatásos - ebben reménykednek amerikai kutatók a sikeres állatkísérletek eredményeképpen.

A philadelphiai Thomas Jefferson University kutatói először beadták a kísérleti egereknek a szert, majd megfertőzték az állatokat vastagbélrákkal. Megcsinálták ugyanezt fordított sorrendben is. Kiderült, hogy a vakcina hatására lassult az áttétel, jóval kevesebb tumor alakult ki a tüdőben és a májban.

Míg a nem oltott egereknél átlagosan 30 áttétes tumor keletkezett, addig az oltottaknál mindössze 3. A módszer tehát nem garantálja a gyógyulást, viszont kezelésnek nagyon hatékony.

Ráadásul azt is tudni kell, hogy a vastagbélrákos betegeknek több mint fele éppen a tüdőt és a májat elpusztító áttétek miatt hal meg - hangsúlyozták a kutatás eredményéről beszámolva az amerikai tudósok a Journal of National Cancer Institute című szaklapban.

Ugyan már több olyan oltóanyag is van, amelyet a rákbetegségek kezelésére használnak, a kutatók világszerte azon dolgoznak, hogy megtalálják a "célpontot" - azokat az antigéneket, amelyek kizárólag a daganatokban fordulnak elő, az egészséges sejtekben nem.

Az Adam Snook és Scott Waldman vezette kutatócsoport kimondottan a vastagbélrákra koncentrált, méghozzá azért, mert a bélrendszer az immunrendszer legfontosabb része, és egy sor olyan fehérje megtalálható benne, amelyek aktívan "dolgoznak" a tumor sejtekben.

Célkeresztben a GCC

Figyelmüket elsősorban a guanilin cikláz C fehérjére (GCC) fordították - ez ugyanis normális körülmények között csak a bélrendszerben és a vastagbélrák-sejtek terjesztésében aktív.

Világszerte 1,2 millió embert érint a vastagbélrák, amelyben évente 130 ezren halnak meg.

Bár a philadelphiai kutatás eredménye reménykeltő, nem biztos, hogy embereknél is hatásos lesz. Sokkal könnyebb ugyanis a laboratóriumban megbetegített egereket kezelni, mint a rákos embereket - figyelmeztetnek. Ha viszont a módszer működik, akkor használható lehet minden olyan rákbetegség kezelésében, amely a nyálkahártyában alakul ki.

Az utóbbi időben többféle rákbetegség hatékonyabb kezelésére adnak reményt oltóanyagok. Ilyen például az egyik leghalálosabb bőrrák, a melanóma, valamint a legelterjedtebb és legveszélyesebb agydaganat-fajta. Kubai tudósok pedig a héten számoltak be egy olyan vakcina kifejlesztéséről, amely meghosszabbítja a tüdőrákos betegek életét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×