eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

Ókori kocsmát tártak fel a magyarok Egyiptomban

Főként római kori leletek, egyebek mellett vízvezeték, mozaikok, edények, egy ókori kocsma maradványai és az egykori települést körülvevő fal került elő a magyar régészek egyiptomi ásatásai során - közölte Vanek Zsuzsanna, az expedíció vezetője.

Az egyiptológus hazatérte után elmondta: a nyolcfős magyar csapat a Nílus nyugati deltájában két hónapon át végzett ásatásokat egy olyan területen, ahol még soha nem folyt igazi régészeti feltárás.

A Kom Truga nevű település a Ptolemaioszok korában virágzó mezőgazdasági központ volt, és itt haladt a Líbiába vezető kereskedelmi útvonal. Az ásatások során húsznál is több malomkövet találtak, amelyek nemcsak gabonaőrlésre, de olívaolaj készítésére is szolgálhattak.

"Sikerült írott forrásokra is bukkanni. Mint kiderült, a görög-római korban, főleg az időszámításunk előtti 2. század vége felé ez a terület a görög katonaság központja volt" - hangsúlyozta Vanek Zsuzsanna.

A egyiptológus hozzátette: a korábbi feltételezésekkel ellentétben a települést nem a 2-3. században hagyták el lakói, hanem a 4. század vége felé, valamilyen természeti katasztrófa következtében - az írásos források két nagy földrengésről is beszámolnak.

A 7. század vége felé arab hódítók telepedtek le itt: sokat építettek, de sokat romboltak is - jegyezte meg Vanek Zsuzsanna.

Római kocsma

A leletek közül a szakember kiemelte a római kori, egy méter vastag falat, amely a települést vette körül. A fal északi oldalán egy méter mélyen egy amforákból összeállított vízvezetéket találtak, a jelek szerint e vízvezeték fölött egy kis római kocsma üzemelt.

Rengeteg edénytöredék, pohár, tányér, tál került elő, és találtak két kemencét is - az egyik ételkészítésre szolgált, a másikat üvegolvasztásra, üvegfúvásra használhatták.

Vanek Zsuzsanna reményei szerint jövőre folytatódnak az ásatások a területen, ahol, mint mondta, legalább 20 évre való munkájuk lesz a magyar régészeknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×