eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Törött lába gyilkolta meg az uralkodót

Nem a fejére mért ütés, hanem törött lábának elüszkösödése okozhatta Tutankhámon egyiptomi fáraó korai halálát, állapította meg egy radiológiai vizsgálat, melynek eredményét a Radiológusok Társaságának éves találkozóján hoztak nyilvánosságra Chicagóban.

A komputertomográfiai vizsgálat és a legújabb technológiát képviselő háromdimenziós röntgenkép elkészítése után, a tudósok cáfolták a Liverpooli Egyetemen 1968-ban végzett orvosi kutatás eredményét, mely szerint a 3300 éve elhunyt uralkodó erőszakos halállal halt volna meg.

"Nem találtunk erőszakra utaló sérülést a koponyáján vagy a mellkasán, az viszont lehetséges, hogy a lábán található seb elfertőződése okozta a halálát" - mondta Dr. Ashraf Selim a kairói Kasr Eleini Gyakorló Kórház radiológusa.

A 19 éves korában váratlanul elhunyt Tutankhámon fáraó múmiáját és híressé vált aranymaszkját a Luxor melletti Királyok Völgyében, 1922-ben találta meg a neves brit archeológus Howard Carter.

A legújabb kutatás szerint a fáraó testén található sérülések vagy a bebalzsamozás során keletkezhetett, vagy akkor, amikor a régészek kiemelték Tutankhámon testét sírhelyéből.

"Úgy gondoljuk, hogy a király első csigolyája akkor törhetett el, amikor Carter és csapata megpróbálta levenni az erősen odaragasztott aranymaszkot a fáraó fejéről"- állította dr. Selim.

A digitális technológiát felhasználó, rendkívül kifinomult CT vizsgálat alkalmával a kutatók olyan csontdarabokat is találtak a koponya üregében, amelyet nem fedett balzsamozó anyag. Ezek a részecskék pontosan illeszkedtek a törött csigolya darabjaihoz.

Mindezek a tények azt bizonyítják, hogy a sérülések Carterék tevékenységéből származnak, így egyre kevésbé valószínű, hogy a 8 évesen trónra lépő Tutankhámon gyilkosság áldozata lett volna, bár a történészek szerint egy ilyen forgatókönyv is elképzelhető.

Egyes források szerint Ay gyilkoltatta meg, aki az ókori Egyiptom vezetője volt Tutankhámon kiskorúsága alatt, és terhessé vált számára az ifjú uralkodó, aki egyre nagyobb függetlenségre vágyott.

Mások szerint az a Panahesy főpap ölte meg, aki blaszfémiával is vádolta a Kr.u. 1352-ben elhunyt uralkodót.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×