eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin

A vörösbor meghosszabbítja az életet

A vörösbor egy természetes alkotóeleme segíthet meghosszabbítani az életet és megszüntetni az egészségtelen, zsírban gazdag ételek fogyasztásának káros hatásait. Az erről szóló tanulmány magyarázatot ad a "francia paradoxonra", azaz arra a furcsaságra, hogy bár hagyományos ételeik állati zsírban bővelkednek, a franciáknál mégsem gyakoriak a szívbetegségek.

A vizsgálatot egereken végezték, amelyeket telített zsírsavakban gazdag táplálékkal etettek. Ennek mennyisége számukra olyan volt, mint ha egy felnőtt ember minden étkezéshez tejszínes süteményt fogyasztana. Az egerek egy idő után természetesen elhíztak, és szívproblémák is jelentkeztek náluk.

Egy részüknél azonban a zsíros ételek mellé egy szőlőből nyert kivonatot is adagoltak. Ezeknek az egereknek egészségi állapota és élettartama viszont alig különbözött a normális, azaz a kísérletbe be nem volt állatokétól, annak ellenére, hogy éppúgy elhíztak, mint az összes zsírral etetett egér.

A kivonatban lévő úgynevezett resveratrol hatását már igazolták élesztőgombákon, gilisztákon és legyeken is, de ez az első alkalom, hogy melegvérű emlősön is kimutatták a hatását.

A kutatók megállapították, hogy az anyag - amely a vörösborban is megtalálható - úgy változtatja meg az állat anyagcseréjét, hogy az a zsírban gazdag étrend káros hatásait kiküszöböli. Az anyag szervezetben megjelenő mennyisége összefüggésbe hozható azzal a génnel is, amely az élettartamot határozza meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×