Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Igyon tejet, ha terhes!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Azok a nők, akik nem isznak elég tejet terhességük alatt, akadályozzák gyermekük megfelelő növekedését - állítják kanadai tudósok. Egy új kutatás szerint ugyanis azoknak a nőknek a gyerekei, akik a terhesség alatt legalább napi egy pohár tejet megisznak, nagyobb súllyal születnek, mint azoké, akik kevesebb tejet fogyasztanak.

A kutatásban résztvevő 300 nő egyike sem dohányzott, és mind követték a terhesség idejére vonatkozó hagyományos egészségügyi ajánlásokat. Negyedük azonban bevallotta: napi egy pohárnál, vagyis nagyjából 2,5 deciliternél kevesebb tejet iszik.

A kanadai kutatás eredménye szerint minden naponta elfogyasztott extra pohár tejjel 41 grammal nőtt a gyerekek születési súlya.

"Azért nagyon fontos ez az eredmény, mert egyre több nő korlátozza terhesség alatti tejfogyasztását például a zsírbevétel, és így a felszedett kilók csökkentése érdekében, vagy abbéli félelme miatt, hogy a tejfogyasztás esetleg allergiát válthat ki születendő gyermekénél" - hangsúlyozza a kutatást vezető Kristine Koski, a montreáli McGill Egyetem táplálkozástudományi központjának igazgatója.

A D-vitamin a lényeg

A kutatók szerint a tej elsősorban D-vitamin tartalma miatt fontos, amelyre a női szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot tudjon juttatni a magzatnak.

Az anya D-vitamin hiánya így a születendő gyereknél a normálisnál kisebb csonttömeghez vezethet, amely miatt később nagyobb eséllyel alakulhat ki csontritkulás és törés.

Míg a tejben található legtöbb tápanyag más ételekkel is bejuttatható a szervezetbe, D-vitamin csak kevés más rendszeresen fogyasztott élelmiszerben van - figyelmeztetnek a kutatók.