eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Franciaország és Svájc is továbbjuthat

Az első fordulóban egyaránt szűk, egygólos sikert aratott házigazda francia és a svájci válogatott is a győzelem reményében, s ezzel a továbbjutás kivívásáért lép pályára szerdán a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjában.

Amennyiben mindkét csapat nyer, akkor egyaránt továbbjut, de a győzelem akkor is biztos nyolcaddöntőt ér az egyik csapatnak, ha a másik nem kap ki a szerdai második körben.

A franciák a pénteki nyitómeccsen a vártnál jobban megszenvedtek Románia ellen, ám Dimitri Payet bombagóljával 2-1-re sikerült kiharcolniuk a győzelmet, így nyugodtan készülhetnek az előzetesen a csoport leggyengébbjének tartott albánok elleni találkozóra.

Azt Didier Deschamps szövetségi kapitány és a játékosok is elismerték, hogy nem játszottak igazán jól Románia ellen, ám valamennyien azt hangoztatják, hogy Albánia ellen már teljesen más produkciót nyújt a gárda.

Elsősorban a válogatott talán két legnagyobb sztárját, Paul Pogbát és Antoine Griezmannt érte kritika az első mérkőzést követően. Deschamps Pogbával kapcsolatban megjegyezte, hogy többet vár tőle, ugyanakkor igyekezett megvédeni a Juventus középpályását a bírálatoktól.

"Paul sokkal jobban is tud játszani, mégsem vagyok csalódott a játéka miatt" - mondta Deschamps. - "Azt hiszem a média túl sokat vár tőle. Technikailag kivételes képességű futballista, ám egyúttal olyan játékos, aki rengeteget dolgozik és nagyon akar, talán túlságosan is."

A futballisták közül Blaise Matuidi és Moussa Sissoko is úgy véli, hogy a gyengébb teljesítmény a nyitómeccs hangulata és a nagy várakozások miatt volt visszafogott, de Albánia ellen már nem csak a győzelem lesz meg, hanem a jó játék is.

"Nagyobb kockázatott kell vállalnunk Albánia ellen, meg kell mutatnunk, hogy van karakterünk. Sokkal jobbak leszünk, egyáltalán nem aggódom" - hangoztatta Matuidi.

A története első nagy tornáján szereplő albán csapat a nyitókörben - a meccs nagyobb részében emberhátrányban játszva is - nagyot küzdött, de 1-0-ra kikapott a svájciaktól, így pont nélkül várja a franciák elleni meccset, melyen ráadásul a kiállított csapatkapitányára, a védelem legjobbjának számító Lorik Canára nem is számíthat.

A svájciak történetük során először juthatnak tovább Európa-bajnokságon a csoportkörből, ám a franciák ellen nagyon masszív futballt játszó románok ellen vélhetőleg nem lesz könnyű dolguk.

Vladimir Petkovic szövetségi kapitánynak sérülés és eltiltás sem nehezíti a dolgát, így várhatóan szerdán az albánok elleni kezdőcsapat fut majd ki a pályára.

A másik oldalon Anghel Iordanescu ugyanakkor már a franciák elleni csata után utalt arra, több ponton is változtathat majd Svájc ellen. Azt hangsúlyozta, hogy futballistái nagyon kifutották magukat és a hajrában kapott gól megviselte őket, s nehéz dolga lesz pszichikailag felrázni őket. Az egyik változtatás vélhetőleg a bal oldali védő posztján lesz: a 35 esztendős Razvan Rat helyett a mindössze 22 éves Steliano Filip lehet a kezdő, aki gyorsabb mint Rat, így nagyobb sikerrel veheti fel a harcot a svájciak egyik legjobbja, Xherdan Shaqiri ellen.

A két csapat eddig 12 alkalommal játszott egymás ellen és ezeken a találkozókon két döntetlen mellett öt-öt svájci és román siker született.

A csoport, 2. forduló:

szerda:

Románia-Svájc, Párizs 18.00

Franciaország-Albánia, Marseille 21.00

A csoport állása: 1. Franciaország 3 pont (2-1), 2. Svájc 3 (1-0), 3. Románia 0 (1-2), 4. Albánia 0 (0-1)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×