eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
A szerb Novak Djokovic az amerikai Aleksandar Kovacevic ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének első fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2023. május 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Bepanaszolta Novak Djokovicot a Koszovói Teniszszövetség

A Roland Garroson tett megjegyzései növelik a Szerbia és Koszovó közti feszültséget a sportszövetség szerint.

Az Aleksandar Kovacevic elleni sima győzelme után a 22-szeres Grand Slam-tornagyőztes szokás szerint a kamera lencséjébe írt üzenetet.

"Koszovó Szerbia szíve. Állítsátok meg az erőszakot!"

- volt olvasható. Djokovic ezután az Instagram-sztorijában újra közzétette az üzenetről készült fotót - írja a The Guardian.

Ezzel az április végi koszovói választásokat követő összecsapásokra utalt, majd később, még hétfőn sajtótájékoztatón fejtette ki részletesebb véleményét.

"Ez a legkevesebb, amit tehettem. Közszereplőként kötelességemnek érzem, hogy állást foglaljak. Nem vagyok politikus és nem is akarok politikai vitába beszállni, ez a téma nagyon érzékeny. Szerbként minden fáj nekem, ami Koszovóban történik" - fogalmazott.

A Koszovói Teniszszövetség szerint ugyanakkor sajnálatos, hogy Djokovic ilyen kijelentést tett.

"Az erőszak elleni általános üzenet ellenére a Koszovó Szerbia szíve kijelentés és a további, mérkőzés utáni nyilatkozatok, amelyeket közszereplőként tett egy olyan világméretű eseményen, mint a francia nyílt bajnokság,

közvetlenül növelik a feszültséget a két ország, Szerbia és Koszovó között.

A Koszovói Teniszszövetség továbbra is nyomatékosan ajánlja a sportolóknak és a sportolóknak, hogy dolgozzanak a békéért, és tartózkodjanak attól, hogy politikai célokra éljenek vissza a sportban betöltött pozíciójukkal" - írták.

A szövetség hétfő este a Facebook-oldalán közölte, hogy felveszi a kapcsolatot a Francia Teniszszövetséggel (FFT) és a Teniszszakemberek Szövetségével, hogy Djokovic büntetését kérje.Nem valószínű ugyanakkor, hogy ilyesmi történjen, az ugyanis nem tiltott, hogy egy teniszező politikai állásfoglalást fogalmazzon meg.

Koszovó 2008-ban deklarálta függetlenségét, de Szerbia ezt nem ismeri el. Koszovó északi részén a többségében szerbek élnek, akik bojkottálták a választásokat, ami albán többséghez vezetett. Az erőszakos összecsapásokban a NATO békefenntartói is megsérültek. Djokovic apja Koszovóban született szerbként, a teniszező pedig nem először nyilvánul meg a témában.

A 31. helyen kiemelt szerb Miomir Kecmanovic szerint is joga van Djokovicnak a nyilatkozattételhez.

"Nemzeti hős Szerbiában, nem hiszem, hogy amit írt, az ennyire szenzációs volt.

Nincs szükség erőszakra a mai korban, főleg, ha ez hazai földön történik. Neki joga volt reagálni, és szerintem sokan vannak ilyen helyzetben, akik így tesznek" - fogalmazott.

Nem csak a tenisz világát zaklatta fel megnyilvánulása: Ismet Krasniqi, a Koszovói Olimpiai Bizottság elnöke szerint Novak Djokovic ismét támogatta a szerb nacionalisták propagandáját, és ehhez a sport platformját használta fel.

Fegyelmi eljárást kezdeményeztek vele szemben ezért a NOB-nál.

Amelie Oudea-Castera francia sportminiszter az eset kapcsán úgy fogalmazott: nem volt helyénvaló a teniszező megnyilvánulása, ilyesminek nem szabadna történnie.

Címlapról ajánljuk
Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

2023-ban országosan közel 30 százalékos forgalomcsökkenés és 8 százalék körüli nominális drágulás volt itthon az ingatlanpiacon. A drágulás azonban a magas infláció miatt közel kétszámjegyű reálár-csökkenést hozott - derült ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép összesítéséből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×