eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A szerb Novak Djokovic az amerikai Aleksandar Kovacevic ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének első fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2023. május 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Bepanaszolta Novak Djokovicot a Koszovói Teniszszövetség

A Roland Garroson tett megjegyzései növelik a Szerbia és Koszovó közti feszültséget a sportszövetség szerint.

Az Aleksandar Kovacevic elleni sima győzelme után a 22-szeres Grand Slam-tornagyőztes szokás szerint a kamera lencséjébe írt üzenetet.

"Koszovó Szerbia szíve. Állítsátok meg az erőszakot!"

- volt olvasható. Djokovic ezután az Instagram-sztorijában újra közzétette az üzenetről készült fotót - írja a The Guardian.

Ezzel az április végi koszovói választásokat követő összecsapásokra utalt, majd később, még hétfőn sajtótájékoztatón fejtette ki részletesebb véleményét.

"Ez a legkevesebb, amit tehettem. Közszereplőként kötelességemnek érzem, hogy állást foglaljak. Nem vagyok politikus és nem is akarok politikai vitába beszállni, ez a téma nagyon érzékeny. Szerbként minden fáj nekem, ami Koszovóban történik" - fogalmazott.

A Koszovói Teniszszövetség szerint ugyanakkor sajnálatos, hogy Djokovic ilyen kijelentést tett.

"Az erőszak elleni általános üzenet ellenére a Koszovó Szerbia szíve kijelentés és a további, mérkőzés utáni nyilatkozatok, amelyeket közszereplőként tett egy olyan világméretű eseményen, mint a francia nyílt bajnokság,

közvetlenül növelik a feszültséget a két ország, Szerbia és Koszovó között.

A Koszovói Teniszszövetség továbbra is nyomatékosan ajánlja a sportolóknak és a sportolóknak, hogy dolgozzanak a békéért, és tartózkodjanak attól, hogy politikai célokra éljenek vissza a sportban betöltött pozíciójukkal" - írták.

A szövetség hétfő este a Facebook-oldalán közölte, hogy felveszi a kapcsolatot a Francia Teniszszövetséggel (FFT) és a Teniszszakemberek Szövetségével, hogy Djokovic büntetését kérje.Nem valószínű ugyanakkor, hogy ilyesmi történjen, az ugyanis nem tiltott, hogy egy teniszező politikai állásfoglalást fogalmazzon meg.

Koszovó 2008-ban deklarálta függetlenségét, de Szerbia ezt nem ismeri el. Koszovó északi részén a többségében szerbek élnek, akik bojkottálták a választásokat, ami albán többséghez vezetett. Az erőszakos összecsapásokban a NATO békefenntartói is megsérültek. Djokovic apja Koszovóban született szerbként, a teniszező pedig nem először nyilvánul meg a témában.

A 31. helyen kiemelt szerb Miomir Kecmanovic szerint is joga van Djokovicnak a nyilatkozattételhez.

"Nemzeti hős Szerbiában, nem hiszem, hogy amit írt, az ennyire szenzációs volt.

Nincs szükség erőszakra a mai korban, főleg, ha ez hazai földön történik. Neki joga volt reagálni, és szerintem sokan vannak ilyen helyzetben, akik így tesznek" - fogalmazott.

Nem csak a tenisz világát zaklatta fel megnyilvánulása: Ismet Krasniqi, a Koszovói Olimpiai Bizottság elnöke szerint Novak Djokovic ismét támogatta a szerb nacionalisták propagandáját, és ehhez a sport platformját használta fel.

Fegyelmi eljárást kezdeményeztek vele szemben ezért a NOB-nál.

Amelie Oudea-Castera francia sportminiszter az eset kapcsán úgy fogalmazott: nem volt helyénvaló a teniszező megnyilvánulása, ilyesminek nem szabadna történnie.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×