eur:
393.52
usd:
372.88
bux:
55453.4
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái összecsapnak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A szerbek tiltakozása május 26-án kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni őket az önkormányzati épületekbe.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

KFOR: három magyar békefenntartót meglőttek Koszovóban

Közleményben reagált a KFOR a magyar békefenntartókat is érintő hétfői koszovói zavargásokra, ebben azt írják, hogy három magyar katona sérülését is lőfegyverek okozták az összecsapások közben. Egyikük sérülése sem életveszélyes.

A közlemény szerint az összecsapásokban összesen tizenkilenc magyar és tizenegy olasz katona sérült meg. „A KFOR-csapatokat egyre agresszívabb tüntetők támadták meg” – idézi a közleményt a 444.hu.

Többek között azt írják, hogy a KFOR fokozta jelenlétét Észak-Koszovóban, hogy a helyzet további eszkalációját megakadályozzák.

Korábban Szijjártó Péter arról tájékoztatott, hogy a magyar katonák kiválóan helytálltak, a kapott parancsnak megfelelően jártak el. Tizenöt sebesültet kellett kórházban ellátni, életveszélyben nincs senki közülük. A helyszínre küldött magyar orvoscsoport fogja eldönteni, hogy kit kell hazaszállítani. Arról még nincsen döntés, hogy vezényelnek-e újabb katonákat a sebesültek helyére.

Koszovóban éjszaka és reggel nyugalom volt, de szerb csoportok az érintett településeken ismét gyülekezést jelentettek be. Egy polgármester el tudta foglalni a hivatalát, míg mások inkább távol maradtak. A konfliktus hátteréről itt és itt írtunk.

Míg a szerbek szerint a koszovói fél provokálta ki a támadásokat, addig a koszovói elnök szerint Aleksandar Vucic szerb elnök akarja destabilizálni Koszovót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×