eur:
390.69
usd:
364.12
bux:
68366.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

„Kitör a Vezúv, egész Nápoly elpusztul”

Harminchárom év után nyerte meg csütörtök este a Napoli az olasz bajnoki címet, ehhez elég volt Udinében egy 1-1-es döntetlen. Friuliában, a helyszínen tízezer szurkolója ünnepelte a csapatot, Nápolyban, a Diego Armando Maradonáról elnevezett stadionban ötvenezren szurkoltak a kivetítőket nézve, a távolból.

A Lazio a Sassuolo elleni 2-1-es győzelme után legalább egy pontot kellett szereznie a Napolinak ahhoz, hogy már a 33. fordulóban bebiztosítsa elsőségét. Az Udinese ugyan vezetést szerzett az első félidőben a szlovén Sandi Lovrić góljával, de az 52. percben a góllövőlistát vezető Victor Osimhen megszerezte az egyenlítő, egyszersmind a bajnoki címet jelentő gólt. A nigériai csatárnak ez volt a 22. gólja a Serie A mostani idényében.

A döntetlennel a Napoli tizenhat pontra növelte az előnyét a második helyezett Lazióval szemben, ez öt forduló alatt ledolgozhatatlan. A Napoli rekordot állított be azzal, hogy öt fordulóval a zárás előtt megnyerte már a Serie A-t.

A Serie 1928 óta íródó történetében mindössze negyedszer került Rómánál délebbre a bajnoki cím, 1969–1970-ben a Cagliari, 1986–1987-ben és 1989–1989-ben a Napoli nyert, a nápolyiak mostani sikere előtt.

Luciano Spalletti a valaha volt legidősebb edző lett, aki megnyerte az olasz bajnoki címet, 64 évesen és 58 naposan. A Napoli 33 évet vár erre a bajnoki címre, ennél nagyobb különbség (42 év) csak az AS Roma, egyébként Schaffer Alfréddal megnyert 1942-es és az akkor 61 éves Nils Liedholmmal nyert 1983-as elsősége között volt.

A Napoli szurkolóinak egy része a csapat udinei szállodája előtt ünnepelt. Luciano Spalletti legénysége majd péntek dél körül, talán délután érkezik haza a városba.

A csapatot elkísérő, körülbelül tízezer szurkoló egy része Triesztben és Trentóban is ünnepelt, hazafelé indulva. (Nem mintha a két város kifejezetten „útba esne” hazafelé…)

Nápolyban görögtüzek gyúltak, a város nem aludt egy percet sem. A belvárosra is oly jellemző szűk, sikátoros utcákban az ablakok közé, a kihúzott szárítókötelekre ezúttal a klubcímeres zászló és a bajnoki jelvényt, a scudettót ábrázoló, a 3-as számmal ellátott drapéria is került.

Vesuvio erutta, tutta Napoli è distrutta (Kitör a Vezúv, egész Nápoly elpusztul), kiabálták a szurkolók, de szó sem volt természeti katasztrófáról, „csak” a partenopei, azaz a nápolyiak ünnepeltek.

„A Napoli a Paradicsomban” – írta a Gazzetta dello Sport, megemlítve a legfontosabb tudnivalókat, köztük azt, hogy 33 év után – a használt szófordulattal 33 évvel Diego után – lett bajnok a Napoli. „Mámor a városban és a Maradona Stadionban” – jelentette.

„Harminchárom évvel egy olyan Scudetto után, amelyhez semmit sem lehet hasonlítani, egy olyan csapat nyert, amelyhez senki sem tudott közel kerülni” – írta a Corriere dello Sport, arra célozva, hogy a Napoli az egész idényben fölényesen menetelt. A sportnapilap címlapján Victor Osimhen ünnepel, de a háttérben feltűnik egy régi bajnoki zászló, Diego Armando Maradonával.

A torinói Tuttosport költői kérdése: „Láttad ezt, Maradona?” Victor Osimhen ott is a főszereplő, hiszen ő szerezte a döntő gólt (Ki más? – kérdezi a Tuttosport), s lap megemlíti, hogy a Juventus és a milánói klubok is gratuláltak a Napoli elsőségéhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×