eur:
392.8
usd:
367.81
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolyázó, valamint Vári Attila vízilabdázó (b-j) elhelyezi kézlenyomatát az újonnan átadott Magyar Sportcsillagok Falán a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen 2022. május 6-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Komoly arcvesztés a magyar korcsolyázásnak a Liu testvérek távozása – mondja a sportközgazdász

A Liu fivérek ügyének mindenképpen az lesz a vége, hogy Shaolin Sándor és Shaoang hamarosan kínai színekben szerepelhet – mondta az InfoRádiónak Szabados Gábor sportközgazdász.

Fejenként 150 millió forintot kér a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség a Liu testvérektől azért, hogy a jövőben ne magyar színekben versenyezzenek. A sportolók már jelezték, hogy a lelépési pénzt kifizetik. Szabados Gábor sportközgazdász szerint ebben az összegben az eddigi magyarországi keresetük, jutalmuk van benne. Vélelmezhetően a kínai szponzoruk segítségével ezt ki is tudják fizetni, de az sem zárható ki, hogy a kínai szövetség is beszállhat vagy valamilyen formában kompenzálhatja őket.

A szakember szerint

a kifizetésnek nem lehet akadálya,

de meg kell egyezzenek a pontos összegről és hogy ezt milyen formában rendezik. Az adminisztráció még hátra van, de egészen biztosan az lesz a történet vége, hogy a fivérek nemsokára kínai színekben versenyeznek majd.

Ilyen nagy összeg kérése nem jellemző az országváltáskor, de volt már rá példa. Janics Natasa az olimpiai aranyai után szerb színekben szeretett volna versenyezni, és akkor a magyarok 150 ezer eurót kértek az "átigazolásért". Ezt akkor nem fizette ki a szerb szövetség, és Janics maradt Magyarországon.

Mindez azért lehetséges, mert Magyarországon nem piaci alapú a sport finanszírozása, hanem állami, és ehhez olyan szerződéseket kötnek a versenyzőkkel, amelyekben vannak olyan kritériumok, amelyek vonatkoznak az ilyen helyzetekre.

A sportközgazdász az összeg nagyságát tekintve el tud képzelni kompromisszumot, mert alapvetően mindenkinek az az érdeke, hogy a Liu testvérek sportoljanak, karrierjük ne törjön meg. Őket az motiválhatja, hogy kerül, amibe kerül minél hamarabb versenyezhessenek, és az eddigi nyilatkozatok alapján a magyar szövetség hagyni akarja a sportolókat jégre lépni. Azaz nem akar az útjukba állni.

Szabados Gábor úgy látja, hogy

presztízsben nagyon sokat veszít a magyar korcsolyázás.

A következő olimpián vagy világbajnokságon nyilvánvalóan nem lesznek érmes reményeink, de arra kell gondolni, hogy eddig Magyarországon a gyorskorcsolyát egy nagyon gyorsan fejlődő, gyorsan sikeressé váló sportágnak tartottuk és úgy is állították be, most majd kiderül, hogy ez mennyire csak ezen a két versenyzőn és kínai edzőjükön múlott. Vagy mennyire múlott azon a háttéren, amelyet a magyar szövetség igyekszik felépíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×