eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A győztes Tóth Krisztián a tadzsik Komronsok Usztopirijon elleni küzdelem végén a budapesti cselgáncs-világbajnokság férfi 90 kilogrammos súlycsoport versenyében a Papp László Sportarénában 2017. szeptember 1-jén.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Eb-bronzérem Lisszabonban

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián bronzérmet nyert a lisszaboni olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság zárónapján.

A 26 éves magyar – aki biztos olimpiai indulónak tekinthető – a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a hozzá hasonlóan világbajnoki ezüstérmes török Mihael Zgankkal szállt szembe. Eddigi hat összecsapásukon csak egyszer, még 2014-ben kapott ki riválisától, aki 2019-ben Európa-bajnoki címet ünnepelhetett Minszkben. Az ellenfél Szlovéniában született, így lett második a 2017-es budapesti vb-n, majd török állampolgár lett, és felvette a Mikail Özerler nevet, a nemzetközi szövetség nyilvántartásában azonban szlovén nevén szerepel.

A hetedik csata rendes mérkőzésideje nem hozott értékelt akciót, Tóth két, míg Zgank egy intéssel kezdte meg az aranypontig tartó hosszabbítást. Ebben az elfáradó ellenfél hamarosan megkapta második figyelmeztetését is, majd 3:48 perc elteltével a magyar dzsúdós egy külső horogdobással földre vitte riválisát, és vazaarival győzött.

Az MTK sportolója a 2014-es montpellier-i kontinenstorna után másodszor állhatott fel az Eb-dobogó alsó fokára, míg 2016-ban Eb-ezüstérmes lett.

Tóth Krisztián a magyar cselgáncssport 49. Eb-bronzérmét gyűjtötte be a Pavilhao Atlanticóban.

"Nem maradt bennem semmi, mindent kiadtam magamból, már várom, hogy visszaérjünk a hotelbe, és kicsit pihenhessek. Az elvesztett negyeddöntő után pozitív mérgesség volt bennem, mert nagyon Európa-bajnok akartam lenni, és színesíteni a medálkollekciómat. Gviniasvili ellen mindig nehéz, ezzel együtt a döntőben kikapott a másik georgiaitól, így nem ő jön majd az olimpiára. Sajnálom, mert megérdemelte volna, a győztes Lasa Bekaurit viszont nem ismerem, még sosem mentem vele" – mondta a 26 éves dzsúdós.

Tóth Krisztián ezután rátért a bronzmeccs történéseire: "Ez szerintem a bírói szubjektivitáson múlt. Igaz, hogy a török rendre próbált megelőzni, viszont veszélytelen volt. Én ugyanakkor sosem hátráltam, hogy ezzel is mutassam a felfogásomat a mérkőzésvezetőnek, de így is necces volt. Én mindig dolgoztam, hogy a stílusommal szimpatikus legyen a bíróknak, talán ez is benne volt ebben a meccsben. A meló összeállt, most már minden idegszálammal a budapesti vb-re és az olimpiára koncentrálok, mindkét versenyen szeretnék nagyot alkotni."

Edzője, Pánczél Gábor úgy vélekedett, hogy kis szerencse is kellett a hosszú nap végén.

"A bronzmeccsen Krisztián időnként bizonytalan volt, de a török is sok alibi technikát mutatott be. Ami az elvesztett negyeddöntőt illeti, sajnos vannak olyan ellenfelek, akik egyáltalán nem fekszenek neki, és Gviniasvili is ilyen, mert teljesen speciális stílusa van. Ezzel együtt maximálisan elégedett vagyok Krisztián mai teljesítményével, a tavalyi, mentálisan kevésbé sikeres év után teljesen más felfogásban dolgozik. Az edzéseken már pedagógusként is segít nekem a fiatalokkal, és sokszor már vissza kell fognom őt" – tette hozzá mosolyogva.

Ami a tokiói olimpiáig hátralévő időszakot illeti, a férfi válogatott szövetségi kapitányaként is tevékenykedő tréner közölte: "A kvóta már atombiztos, és ha a budapesti világbajnokságon nem történik valami katasztrófa, akkor benne lesz a világranglista első nyolc helyezettjében, azaz kiemeltként szerepelhet az olimpián. Addig már csak a hazai vb szerepel a programban."

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×