eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Cruyff visszatérhet a Camp Nouba

Alkalmasint nincs olyan spanyol vagy más külföldi hírforrás, amely ne értene egyet az újraválasztott Joan Laporta első elnöki munkanapján azzal a megállapítással, hogy sokkal nehezebb helyzetben veszi át a klubot, mint 2003-ban. Bizonyos források szerint még soha nem került elnök ilyen nehéz gazdasági örökséggel a székébe.

A Marca elsősorban négy pólust határoz meg, amely nagy kihívást jelenthet a Joan Laporta vezette új Barcelona-elnökség számára:

  • A pénzügyi helyzetet,
  • Messi megtartását,
  • a Camp Nou felújítását,
  • s az átigazolási lehetőségeket.

Az első, a pénzügyi helyzet alapvetően mind a másik hármat meghatározhatja. A beszámolók szerint a klub több mint egymilliárd eurós adóssággal rendelkezik, ebből 700 millió euró rövid lejáratú hitel. Emiatt azonnal pénzeszközöket kell keresnie az elnökségnek, akár szponzorok, akár a tagok hozzájárulása révén, felvetődik a mezreklám kérdése, de bármilyen más bevételi forrás keresése is. A fizetéseket is újra kell(ene) tárgyalni.

Hosszú távon tarthatatlan, hogy a játékosok fizetése folyamatosan csússzon.

Gazdasági szempontból nincs jó megoldás Messi-ügyben. Mint ismert, Lionel Messi szerződése június 30-án lejár. Ha addig nem újítja meg, szabadon igazolhatóvá válik, tehát a Barcelona úgy veszíti el, hogy egyetlen eurót sem kap érte. Ha meghosszabbítja, súlyos financiális terhet vesz a nyakába, a nagyságrendeket érzékeltetendő érdemes idézni az El Mundo januári cikkét, amely szerint Messi négy év alatt 555 millió eurót azaz majdnem 200 milliárd forintot kap a Barçától. Ugyanakkor a teljes eddigi felnőtt pályafutását a Barcelonában töltő, 34. évében járó szupersztár elvesztése mind sportszakmai, mind gazdasági (szponzorok…) veszteséget is jelenthet.

Az átigazolási terveket illetően nyilván már a következő hetekben megkezdődik a tervezés, az előkészítő munka. Ebben szerepet kaphat Cruyff is – természetesen a nagy Johan fia, Jordi. Laporta 2003-ban Cruyff feltétlen híveként, az ő szakmai örökségének támogatójaként került az elnöki posztra, majd néhány nappal később kinevezte vezetőedzőnek a holland Frank Rijkaardot, Cruyff egykori ajaxos neveltjét. (1987-ben Rijkaard megsértődött Cruyffra, azért is hagyta el az Ajaxot, de később kibékültek. Jellemző, hogy tavaly a család megbízásából, Jordi kényszerű távollétében Rijkaard leplezte le az Ajax szurkolóinak adományaiból készítetett Cruyff-szobrot az amszterdami ArénA előtt. Mellékszál: maga a mű a valaha volt egyik legélethűbb szobor, amely futballistát ábrázol.)

Jordi Cruyff, aki tavaly augusztus óta a kínai Sencsen FC vezetőedzője,

sportigazgatóként térne vissza, negyedszázad után a Camp Nouba.

Ansu Fati és Ousmane Dembelé szerződését mindenképpen meg kívánja hosszabbítani a klub, Philippe Coutinho és Samuel Umtiti várhatóan távozik a nyáron. Ronald Koeman elsősorban Eric Garcia, Georginio Wijnaldum és Memphis Depay érkezését várja, közülük a középhátvéd megszerzése tényként kezelhető. A katalán sajtóban is olvasható információ Jordi Cruyff és Xavi Hernandez visszatéréséről, de Laporta egyiket sem erősítette meg, vélhetően azért, mert mindketten szerződés alatt vannak, s a kiszemelt posztjukat egyelőre mások betöltik.

Ugyanakkor eldőlt, hogy Óscar Grau vezérigazgatót – aki egyike volt annak az öt főnek, akiket múlt hétfőn őrizetbe vettek – Ferran Reverter, a MediaMarktSaturn korábbi ügyvezetője váltja. Mateu Alemany lesz az új futballrészleg vezetője, hasonló posztot betöltött már 2017 és 2019 között a Valenciánál.

Ott van még a felújítás ügye. Sokáig már nem odázható el a fejlesztés, Laporta pedig egy jól hangzó „a nagy kihívások nem megijesztenek, hanem ösztönöznek minket” mondattal fejezte ki elkötelezettségét a folytatás iránt. Ami, persze, megint csak nem lesz olcsó. Az elnök szeretné, ha a munkálatok 2024-re, az egyesület 125. születésnapjára befejeződnének.

A Barcelona első mérkőzése a második Laporta-érában a szerdai BL-nyolcaddöntő-visszavágó lesz, amelyet a katalánok 1-4-ről kezdenek a Parc des Princes-ben.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×