eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az AC Milan és a Genova olasz első osztályú bajnoki labdarúgó-mérkőzése a milánói Giuseppe Meazza Stadionban 2020. március 8-án. Az olasz bajnoki meccseket a tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványa miatt zárt kapuk mögött játsszák április 3-ig.
Nyitókép: MTI/AP/Antonio Calanni

Az olasz futball már látja a jövőt – az orvosszakértő pesszimista

A húsvéti ünnepek alatt sem pihentek azok, akik a lehetetlennel próbálkoznak, vagyis igyekeznek pontos forgatókönyvet szabni az európai futball folytatására.

Az UEFA és az ECA (European Clubs’ Association), az európai klubokat tömörítő szervezet a hírek szerint megállapodott abban, hogy augusztus végéig befejezik a mostani, tehát a 2020–2021-es idényt. Előbb a bajnokságokat, utána pedig a két nemzetközi kupasorozatot. Utóbbiakkal kapcsolatban tartja magát az az elképzelés, hogy a mérkőzések számának csökkentése érdekében a negyeddöntőben és az elődöntőben is csak egy találkozón dőljön el a továbbjutás.

Erre a menetrendre rábólintottak a koronavírus-járvány által leginkább sújtott dél-európai országok klubjai is. Az olaszok, akik vitákat generálva, bár, de megkezdték a korábbi teljes szigor enyhítését, s ez lehetővé teszi majd, hogy a csapatok elkezdjenek május elején edzeni. A legmerészebb tervek szerint – egy különleges engedély birtokában – a Serie A klubjai tesztelnék a játékosokat, s természetesen csak azok állnának majd edzésbe, akik nem fertőződtek meg a vírussal. Külön kérdés a külföldön lévő játékosok ügye, a Juventusnak például több futballistája hazájában tartózkodik. A jelenlegi szabályok szerint nekik két hétre karanténbe kell vonulniuk.

Ha ez a forgatókönyv tartható, akkor május 31-én bajnoki meccseket játszanának, s a bajnokság július 15-én fejeződne be.

Aligha kell hangsúlyozni: szó sincsen arról, hogy az újrakezdésnél a szurkolók is bemehessenek a stadionokba. Sőt, a pesszimista számítások szerint a Serie A mérkőzései egészen 2021-ig zárt kapusok lesznek.

Egészen más véleményen van Giovanni Rezza, az Olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet, az ISS egyik vezetője. Az önmagát AS Roma-szurkolónak valló orvos szerint a legjobb lenne az egész idényt lefújni.

„A labdarúgásban rengeteg a testi kontaktus, nagy a fertőzés átadásának veszélye.Még akkor is, ha – ahogy javasolják – minden nap tesztelik a játékosokat.”

Spanyolországban egyelőre nincs még ilyen pontos terv az újrakezdésre, sőt, az Atlético Madrid éppen a hét első munkanapján közölte, hogy játékosai csak azt követően állnak edzésbe, hogy az országban megszűnik a vészhelyzet. Egyelőre minden futballszurkoló jobban teszi, ha maszkot visel – no, de milyet? Az egyik sportnapilap már közölt fényképeket azokról a különlegesen mintázott maszkokról, amelyekkel a szurkolók kifejezheti rajongásukat szeretett klubjuk iránt.

Mindkét országban tele van a sajtó átigazolási pletykákkal. Megoszlanak a vélemények arról, hogy ezek mikor realizálódhatnak, magyarul, mikor nyílik meg az átigazolási időszak.A FIFA hajlandó lenne a korábbiaktól eltérően egy harmadik átigazolási szezont is engedélyezni a klubok számára,értelemszerűen a 2019–2020-as idény befejezése és a következő elkezdése előtt, ez egy választható lehetőség lenne a szövetségek számára.

Mi a helyzet a többi topligában?

Németországban május végére tervezik, hogy folytatódjon a Bundesliga. A csapatok közül a Dortmund, a Schalke és a Bayern is már edzésbe állt, egyelőre még csak kisebb csoportokban dolgoznak a játékosok. A Kicker keddi híradása szerint az elsőként munkába álló sárga-feketéknél jó tapasztalatok vannak, senki sem fertőződöt meg.

A Premier League-ben júniusnál hamarabb nem játszanak mérkőzéseket, de lehet, hogy csak júliusban folytatódik a bajnokság. Egy nagyon érdekes elképzelés szerint minden mérkőzést a Wembley-ben játszanának, zárt kapuk mögött, tévéközvetítéssel, akár naponta négyet is.

A francia Ligue 1 helyzete bizonytalan, a jelenlegi helyzet szerint június 17-én kezdenék újra, s július 25-én fejeződne be a szezon – elsősorban azért, hogy a televíziós szerződéseket teljesíteni lehessen.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×