eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és a játékosok a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női tornájának csoportkörében játszott Magyarország – Görögország mérkőzésen a Duna Arénában 2020. január 17-én.
Nyitókép: Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és a játékosok a budapesti vízilabda Európa-bajnokság csoportkörében játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen. MTI/Szigetváry Zsolt

Vízilabda Eb - A görögök legyőzésével csoportelső a magyar női válogatott

A házigazda magyar válogatott 13-10-re legyőzte a legutóbbi kontinensviadalon ezüstérmes görög csapatot a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornájának pénteki negyedik fordulójában, ezzel eldőlt, hogy a vasárnapi, szerbek elleni zárófordulós mérkőzés eredményétől függetlenül csoportelsőként kap ellenfelet a negyeddöntőben.

Bíró Attila együttese a nyolc között a B csoport negyedik helyezettjével, az olasz vagy a francia válogatottal találkozik majd.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a világbajnoki ezüstérmes spanyoloknak van meg.

Európa-bajnokság (Duna Aréna):

nők, csoportkör, 4. forduló:

A csoport:

Magyarország-Görögország 13-10 (4-4, 4-2, 2-0, 3-4)

Duna Aréna, v.: Margeta (szlovén), Zwart (holland)

gólszerzők: Garda 4, Parkes 3, Illés, Leimeter 2-2, Gurisatti, Vályi 1-1, illetve Plevritu 3, Xenaki, Kocia 2-2, Avramidu, Cukala, Ninu 1-1

Magyarország:

Gangl - Vályi, Garda, Gurisatti, Parkes, Keszthelyi, Máté - cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska

A két csapat közvetlenül az Európa-bajnokság előtt már találkozott egymással, a Dunaújvárosban rendezett nemzetközi felkészülési tornán Bíró Attila együttese magabiztos játékkal 16-8-ra diadalmaskodott. A mostani találkozónak magyar szempontból az volt a tétje, hogy győzelem esetén a vasárnapi, szerbek elleni zárófordulós mérkőzés eredményétől függetlenül csoportelsőként kap ellenfelet a negyeddöntőben.

Kihagyott görög előnnyel, majd értékesített magyarral indult az összecsapás, de a rivális a második fórjából egyenlített. Az ellenfél egy szép összjátékból született center pöccintéssel került előnybe, de Garda Krisztina másodszor is beköszönt fórból. A görögök ötméteresből szereztek újra vezetést, de a harmadik hazai előny is góllal végződött, Illés Annára játszották ki szépen a figurát, ő pedig közelről húzott a kapuba. Sorra jöttek a kiállítások, a rivális pedig megint előnybe került, Leimeter Dóra azonban éppen a dudaszó pillanatában egalizált, ugyancsak fórból.

Görög gól vezette fel a második felvonást, azonban az ötödik emberelőnyét is kihasználta a hazai csapat, ezúttal Gurisatti Gréta volt a befejező. A kapuban Gangl Edina két védést mutatott be, elől viszont Keszthelyi Rita kissé kapkodva lőtt, amivel oda lett a hibátlan fórkihasználás. Nem kellett sokat várni az újabb létszámfölényes lehetőségre, Bíró Attila pedig időt kért: a megbeszélés után Illés volt újra a befejező. Ezzel először vezetett a magyar válogatott, de nem örülhetett sokáig, mert Eleni Xenaki centergólt szerzett akcióból.

A túloldalon Parkes Rebecca is bemutatta, hogy a magyarok is tudnak gólt lőni erről a posztról - eközben a görögök két fórt is kihasználatlanul hagytak -, a magyarok centere sorozatban kétszer villant.

A nagyszünet után több mint öt percen keresztül csak kihagyott helyzeteket láthatott a közönség, a gólcsendet végül Garda törte meg ötméteresből, majd az Eb-újonc Vályi Vanda révén már megnyugtató volt az előny (10-6).

A zárófelvonás elején az egész találkozón remeklő Parkes csavargóljával lett öt gól a differencia, majd a görögök több mint egy negyed után betaláltak, egymás után kétszer is (11-8). Egy bombagól formájában négy és fél perccel a vége előtt érkezett a kilencedik görög találat, Bíró Attila pedig időt kért, hiszen láthatóan megzavarodtak játékosai, akik viszont ezután kettős emberelőnyből sem tudtak betalálni. Ekkor érkezett szerencsére a mezőny legjobbja, Garda, aki egy remek lövéssel három perccel a vége előtt háromra állította vissza a különbséget, amivel gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A végén még mindkét oldalon esett egy-egy gól, így 13-10 lett a vége.

A csoport többi mérkőzésén:

Szlovákia-Szerbia 6-2 (1-0, 2-1, 1-0, 2-1)

Oroszország-Horvátország 34-1 (9-0, 8-1, 7-0, 10-0)

A csoport állása: 1. Magyarország 12 pont, 2. Oroszország 9 (100-14), 3. Görögország 9 (72-25), 4. Szlovákia 3 (12-71), 5. Horvátország 3 (19-85), 6. Szerbia 0

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×