eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Radikális változások az evezős válogatott összetételében

A riói olimpiát megjárt mindkét magyar evezős egység összetételét illetően változásról döntött a szövetség (MESZ) legfőbb szakmai vezetése többórás szerdai megbeszélésén.

Szierer János szövetségi kapitány elmondta: komoly kérdések merültek fel a szakmában a hét végi, első válogatót követően, amelyen a királyszám, a férfi egypár döntőjében Pétervári-Molnár Bendegúz nagy meglepetésre kikapott a könnyűsúlyú Galambos Pétertől.

"A májusi, plovdivi világkupán Pétervári-Molnár így nem indulhat egyesben, helyette Juhász Adriánnal megy majd párosban" - közölte. Hozzátette: Juhász nyolc éve evez Simon Bélával, az edzőbizottság úgy érezte, talán sok volt nekik ez az időszak együtt, kell az új impulzus. Az eddig kizárólag egyesre koncentráló Pétervári-Molnár pedig lehetőséget kap, hogy másik számban bizonyítson.

Három éve, a riói olimpián ez a három evezős képviselte a magyar színeket - Pétervári-Molnár a 14. helyen végzett, a Simon, Juhász páros pedig 9. lett -, és azóta is a válogatott zászlóshajóinak számítottak. Elvárás volt tőlük, hogy idén, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon tokiói részvételt érő helyen végezzenek.

"A kajakosok, kenusok gyakrabban és bátrabban váltanak párt a csapathajókban, de még versenyszámot is, úgy gondoltuk, hogy most nálunk is radikális változásokra van szükség" - nyilatkozta a szakember. Elárulta: mivel kvalifikációs évad előtt állnak, amelynek fő állomása bő négy hónap múlva a linzi vb lesz, nagy kockázatot vállaltak, de lépéskényszerben érezték magukat.

A változások eredményeként a felnőttcsapat nem vesz részt a jövő hét végi, belgrádi nemzetközi versenyen, helyette a szezon első, bulgáriai vk-viadalára koncentrál.

A párosból kiszorult Simon Bélának - aki Juhásszal és Kolláth Vandával nem fő számában, hanem az olimpiai programban nem szereplő kormányos kettesben nyert világbajnokságot 2017-ben - a szakmai döntés értelmében edzésben kell maradnia, továbbá fejlesztenie kell magát.

Férfi egypárban Galambos az első válogatón aratott győzelme ellenére sem indul a normálsúlyúak között, hanem marad könnyűsúlyban. Szierer elmondta: Galambos a realitásokat figyelembe véve nem vált, a nemzetközi mezőnyben nem lenne esélye jó eredményre.

A korosztályos viadalokon nemzetközi szinten is remek teljesítményt nyújtó fiatal Bácskai Máté és Ács Kristóf párosban indul majd el, így Juhász és Pétervári-Molnár egységét illetően alternatíva lehet. A nőknél ugyanakkor a Polivka Dóra, Krémer Eszter női páros esetében - amely a Juhász, Simon egységhez hasonlóan nem volt ott a csepeli válogatón, helyette Olaszországban versenyzett - viszont nincs másik opció. A férfiaknál kettesben Papp Gergely és Szabó Márton bizonyíthat majd a válogatottban.

Az idei év első világkupafutamát május 10-12. között a tavalyi világbajnokság helyszínén rendezik meg, míg az év fő eseménye az augusztus végi világbajnokság lesz Linzben, ahol a tokiói helyek többsége gazdára talál.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×