eur:
395.28
usd:
371.96
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Gelsenkirchen, 2018. március 3.Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője csapatának a Schalke ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott mérkőzésén Gelsenkirchenben 2018. március 3-án. (MTI/EPA/Friedemann Vogel)
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Így alakulhat Dárdai Pál jövője

Számos területen kell az edzőknek a saját szorosan vett szakmáján túl bizonyítania, a személyisége is alapvetően meghatározó lehet a sikerességében - fejtette ki az InfoRádiónak Nagy Sándor sportpszichológus. Dárdai Pálról megjegyezte, hogy szerinte más poszton vagy helyen is jó eséllyel lehet eredményes.

Az edző egy sportegyesületen belül mindig középvezetői szinten van; a vezetés elvárásait közvetíti a játékosok felé, illetve megköveteli a teljesítményt a játékosok részéről. Eredményt kell tudnia felmutatnia, főleg a profi futballban.

"Vannak nemzetközi példák: Sir Alex Ferguson több mint 20 évig volt a Manchester United menedzsere, és vannak, akiket - ha nem jön az eredmény - néhány meccs után menesztenek. A két véglet között azért nagyon sokféle megoldás létezik a valóságban, s ott, ahol már nagyobb hagyományok vannak, jobban működik a tartós kapcsolat. Persze az edző személyisége nagyon fontos tényező, a vezetési módszerei, stílusa, illetve az emberismeret.

A profi csapatoknál a szaktudás az, ami meghatározó"

- mondta el az InfoRádió megkeresésére Nagy Sándor sportpszichológus azután, hogy kiderült, nyártól a Hertha BSC nem Dárdai Pállal a kispadon képzeli el a közös jövőt.

Szerinte a személyiség és a szaktudás optimális keveréke teszi a jó edzőt: megfelelően kapcsolat- és feladatorientált.

Úgy látja, a konfliktusokkal önmagukban nincs probléma, inkább az nehezebb, hogy ezeket egyénileg vagy csapatszinten hogyan tudja nap mint nap kezelni az edző, aki ebből jól is kijöhet.

Dárdai Pálra kitérve elmondta, volt szerencséje a magyar labdarúgó-válogatottnál együtt dolgozni vele.

"Nyomon követve a pályafutását játékosként és most edzőként is biztos vagyok benne, hogy más helyen is ugyanolyan sikerekre lesz képes, és

egy ilyen váltás nem feltétlenül jelent neki rosszat, akkor sem, ha nagyon kötődik a berliniekhez;

játékosként is kapott sokkal nevesebb kluboktól ajánlatokat és nem fogadta el. Van egy olyan elköteleződése, ami ebben a szakmában és a profi sportban nagy fegyvertény. Ő erre képes, és a gondolkodásmódja is nagyon gyakorlat-közeli. Józan ésszel gondolkodik, de figyelembe veszi a legkorszerűbb sportági szempontokat is. Azt gondolom, hogy ő

sikerre van predesztinálva.

Akár úgy is, ha nem labdarúgással foglalkozik" - tette hozzá Nagy Sándor sportpszichológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Újra itt vannak a kőkemény szívatások - Már nem kellenek a dolgozók?

Újra itt vannak a kőkemény szívatások - Már nem kellenek a dolgozók?

Úgy tűnik elmúlt az az időszak, amikor csak úgy kapkodtak a felvehető emberek iránt a cégek. Az USA-ban és szerte Nyugat-Európában enyhült a munkaerőpiac feszessége, így a cégek egyre válogatósabbak lettek a toborzás során, ami az elhúzódó állásinterjúkon is meglátszik. A korábban megszokotthoz képest általában több fordulón is bizonyítani kell a jelölteknek, akik gyakran összetettebb megoldandó feladatokat is kapnak. Előfordul az is, hogy az állásinterjúk után még hosszú ideig jegelik a jelölteket, amiben az is szerepet játszik, hogy a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt nem is biztosak abban a cégek, hogy feltétlenül be kell tölteniük egy újonnan megnyílt, vagy üressé vált pozíciót, inkább kivárásra játszanak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×