Inforádió

Meghallgatom Élő adás

FIFA - Házkutatás a német szövetség vezetőinél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német államügyészség kedden házkutatást tartott a labdarúgó-szövetség (DFB) főhadiszállásán, illetve jelenlegi és korábbi vezetőinek lakhelyén azzal kapcsolatban, hogy a 2006-os németországi világbajnokság szervezőbizottsága 6,7 millió eurót utalt át a nemzetközi szövetségnek (FIFA) 2005-ben.

Nadja Niesen főügyész tájékoztatása szerint a hatóság átkutatta Wolfgang Niersbach DFB-elnök, a szövetséget előtte irányító Theo Zwanziger, illetve Horst R. Schmidt volt főtitkár otthonát. Emellett a nyomozók a DFB frankfurti irodáiban is jártak.

A gyanú szerint a három sportvezető adócsalást követett el azzal, hogy hamis adóbevallást nyújtott be a 2006-os évről, ugyanis a szervezők a 6,7 millió eurós kifizetést a vb keretében lebonyolítandó kulturális programokra szánták, amelyek adócsökkentő hatással jártak volna, csakhogy az összeget végül más célokra fordították.

Korábban Franz Beckenbauer, a 2006-os vb szervezőbizottságának elnöke - aki ellen egyelőre nem indult nyomozás - elismerte, hogy hibáztak, amikor a 6,7 millió eurót átutalták át a FIFA-nak, ugyanakkor tagadta a Spiegel című német lap vádját, miszerint szavazatokat vásároltak volna a vb helyszínének kijelölése előtt. Mint közölte, vissza kellett volna utasítani a kérést, hogy egy későbbi támogatásért cserébe pénzt utaljanak át a FIFA-nak.

Niersbach elnök az üggyel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, az összeg átutalása feltétele volt annak, hogy a FIFA-tól 250 millió svájci frankos támogatást kapjanak a vb szervezéséhez. Kijelentette, a helyszín kijelölésekor minden a szabályok szerint történt, nem volt "fekete kassza" és szavazatvásárlás sem. Zwanziger ugyanakkor legutóbb úgy fogalmazott, hogy a "fekete kassza" igenis létezett, a szavazatvásárlást azonban ő is tagadta.

A Spiegel csaknem három hete írt arról, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os vb 2000-es kijelölése előtt, mégpedig úgy, hogy a 24 fős végrehajtó testületből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfusnak, az adidas 2009-ben elhunyt vezérének a segítségével egy titkos "fekete kasszát" hoztak létre, s a francia üzletember kölcsönözte a pénzt is. A Spiegel szerint Franz Beckenbauer és Wolfgang Niersbach akkori alelnök is tudott a megvesztegetésről, a pénzt pedig a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak, ez volt a 2005-ös utalás.