eur:
389.16
usd:
361.6
bux:
68581.79
2024. május 7. kedd Gizella

Mit jelentett a magyaroknak, és mit a németeknek a berni döntő?

Hatvan évvel ezelőtt, 1954. július 4-én a magyar Aranycsapat elveszítette a berni világbajnoki döntőt. Maguk a játékosok is így érezték, soha be nem hegedő sebet ejtett a lelkükön a 2:0-s vezetésről 3:2-re elveszített finálé. Azóta kutatjuk az okokat, miközben a németek a berni csodáról beszélnek. Utóbbi titulus már önmagában is utal arra: a világbajnokság legjobb csapata ellen, minden idők egyik legerősebb tizenegye ellen szinte csodának tartották ők maguk is a győzelmet.

Itthon nagyon nehezen emésztette meg az ország, hogy a világ legjobb válogatottja nem lett a világ bajnoka. Sokan emlegették később is Sebes Gusztáv véleményét, mely szerint a kilencven perc alatt a németek nyolcszor lőttek kapura, ebből három góljuk született. Mi huszonötször vettük célba a német kaput és két gólt szereztünk, meg egy érvénytelent.

Grosics Gyula így vélekedett: "Soha nem értettem egyet azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a felforgatott összeállítás, vagy Puskás beállítása lett volna a hiba. Szerintem a vereségnek kizárólag pszichés okai voltak.

Mi megnyertük Londonban az évszázad mérkőzését, mi megvertük Budapesten az angolokat 7:1-re, de a világbajnoki döntőt elveszítettük. Nem a németek nyerték meg, mi veszítettük el. Óriási különbség! Önmagunkat vertük meg.

A döntőben már nem olyan volt a csapat koncentrációja, mint előtte. Az a tény, hogy a csoportmeccsek során 8:3-ra megvertük a németeket, túlzott önbizalmat szült. S a vezetők közül senki sem akadt, aki figyelmeztette volna az együttest, hogy kérem, a döntőt le kell játszani!

Senki nem magyarázta el nekünk, ez nem az a német csapat. Nagy baj volt, hogy a kilencedik percben már 2:0-ra vezettünk. Hiszen sokan azt hitték, már megnyertük a meccset. Ott ismerkedtünk meg először a német küzdőszellemmel, a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy képesek végighajtani a kilencven percet.

Ha még tízszer lejátszottuk volna a döntőt, tízszer mi nyerünk. Ilyen csatárokkal?! Mindig azt mondom, a mezőnyben négy zseni futballozott: Bozsik, Kocsis, Hidegkuti és Puskás. Ha közülük csak egy csúcsformában játszott, már nyerni tudtunk. Ha kettő, a világ legjobb válogatottjait is térdre kényszeríthettük. Ha három vagy négy: akkor megvertük az angolokat 6:3-ra, meg 7:1-re, vagy Rómában az olaszokat 3:0-ra."

A világbajnoki döntőben elszenvedett vereség letargiába taszította az országot. Spontán tüntetések robbantak ki országszerte, de főleg Budapesten, ahol már akkor valóságos forradalmi hangulat csírázott. Még alig ért véget a berni közvetítés, amikor már zajongó, elégedetlen tömeg gyülekezett a Keletinél és mai Blaha Lujza téren, a Szabad Nép és a Népsport székháza előtt.

A tömegek villamosokat borítottak fel a belvárosban. Senki nem számított rá, hogy a magyar csapat kudarcának ilyen mély hatása lesz - igaz, arra sem számított senki, hogy a nyugatnémet válogatott legyőzheti a magyar tizenegyet. Szepesi György később azt mondta, ha megnyeri az Aranycsapat a döntőt, nincs 1956 sem.

Grosics Gyula úgy vélte, 1954 novemberi letartóztatásában, meghurcolásában, több mint egy éven tartó eltiltásában döntő szerepet játszott az elveszített világbajnoki döntő.

A németek számára ez a győzelem lényegesen többet jelentett egy sportsikernél. Politikai jelentőséggel bírt. Ez lett a mérföldkő, úgy tartják, ekkor lett Németország (az NSZK) vesztesből győztes.

Úgy tartják, három alappillére volt a szövetségi köztársaságnak: Konrad Adenauer, aki a függetlenséget elérte, Ludwig Erhard, a gazdasági csoda atyja és Fritz Walter, aki a világbajnok labdarúgó-válogatott kapitányaként önbizalmat adott az embereknek. Akik újra hihetettek abban, hogy németként győztesek lehetnek.

Miközben Budapesten az OTSB-székház környékén utcai zavargások törtek ki, az NSZK-ban vadidegen emberek borultak egymás nyakába, az utcákon táncoltak, a kocsmákban annyi ital fogyott, amennyit csak a máj elbírt. A hazatérő világbajnokokat az ünneplő tömeg követte városról városra. Nyitott kocsikban hajtottak el százezrek előtt, keresztülmenve a még mindig nem teljesen újjáépített utcákon egy győztes csata után. Theodor Heuss szövetségi elnök és Konrad Adenauer kancellár gratulált.

"A becsvágyó, cserkészlelkű csapat győzelme pár napra egyesítette a nemzetet. Legyenek azok az újbóli felfegyverkezés hívei vagy a hadsereg bevezetésének ellenzői, kereszténydemokrata Adenauer-választók vagy szociáldemokrata szavazók, mindenkit magával ragadott a nagyszerű érzés: ismét vagyunk valakik! Akkor is, ha egyelőre csak a futballban" - írta Ludger Schulze a Die Mannschaft (A csapat) című, a német válogatott történetéről szóló könyvében.

A siker értéke pénzben szinte ki sem fejezhető volt - de Sepp Herberger elveinek megfelelően a DFB meg sem próbálta busásan megjutalmazni a bajnokokat. A játékosok 2000-2500 márkát kaptak fejenként, némelyiküknek egy helyi autókereskedő egy kisebb autót ajándékozott, nyaralásokat, élelmiszereket, bútorokat kaptak

A világbajnoki döntő tizenegy német szereplője közül senki nem hagyta el polgári foglalkozását. Azok maradtak, akik voltak: benzinkutas, lottózó-tulajdonos, használtautó-kereskedő, átlagemberek, jóravaló családapák.

Egyeseket az eufória hulláma magasra repített, olyan magasra, ahonnan fájdalmas volt a zuhanás, amikor az ország már másokat ünnepelt és a berni hősöket magukra hagyta. Helmut Rahn az autóit már inkább a kocsmákban adta el, mint az üzletben. Werner Kohlmeyer is igyekezett a mámort a söröspultnál prolongálni.

Elvesztette az állását, a felesége elhagyta, a házat eladták, halála előtt portásként dolgozott egy mainzi kiadóvállalatnál.. Ottmar Walter is nehezen találta magát az új helyzetben. Amikor a benzinkútja csődbe ment, felvágta az ereit és csak az utolsó pillanatban tudták megmenteni.

Ezek a "fiúk" még nem az elüzletiesedett futball hősei voltak. Ahogy magyar társaik sem, de ők mégis többségükben egész további életükben a labda közelében maradtak. A németek (Fritz Walter kivételével) nem tudtak megélni a futballsikerekből.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×