eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin

Polgár Judit: A sakk a logikus és kreatív gondolkodáshoz vezető út

A mai vasárnap többek számára a Polgár Sakkfesztiválról szól. Gyerekeknek sakkverseny, a három Polgár-lány, plusz a sportág legendás világbajnoka, Kaszparov, első alkalommal vendégeskedik Budapesten. Polgár Judit az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozott családról, gyermekkorról, küldetésről.

Női sakkozó csak olyan szempontból létezik, hogy nő. Amúgy én egész életemben férfiakkal játszottam, és olyan versenyeken, ahol általában férfiak indulnak - nyilatkozta Polgár Judit az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: a nyílt versenyeken mindenki indulhat, a női versenyeken csak nők. Polgár Juditot abból az alkalomból kérdezte a műsorvezető, hogy szeptember 29-én rendezik a 7. Polgár Sakkfesztivált.

A Polgár Sakkfesztivál társadalmi eseménnyé vált az elmúlt esztendőkben. A fesztivál tavaly nemzetközi szintre lépett: az Európa Parlament által támogatott "Sakk az Iskolában" program keretében Polgár Judit az Európai Unió 27 tagállamából érkező gyerekekkel játszott szimultán.

A rendezvény célja a sakk, mint stratégiai táblajáték népszerűsítése, hiszen a sakk kortól, nemtől, fajtól, etnikai-, és társadalmi hovatartozástól, gazdasági körülményektől függetlenül képes kapcsolatot teremteni az emberek között - olvasható a honlapon.

A tehetségfejlesztő sakk, mint oktatási eszköz iránti figyelem felkeltésére, hiszen ezzel a módszerrel a gyerekek iskolai eredménye, tanulási hatékonysága javul, fejleszti a kreativitásukat, a problémamegoldó képességüket és a memóriájukat.

A családok ösztönzése arra, hogy a sakkban, mint egy minden generáció számára élvezetes tevékenységben közös élményeket találjanak
A tehetségfejlesztés fontosságának hangsúlyozása, különös tekintettel a hátrányos helyzetű, fogyatékkal vagy nehéz körülmények között élő gyerekekkel való törődésre.

A sportág legendás világbajnoka első alkalommal vendégeskedik Budapesten. Kaszparov évek óta figyelemmel kíséri az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivállal kapcsolatos eseményeket, az ez évi fesztiválra pedig már személyesen is ellátogat, és előadást is tart. Az orosz nagymester a versenysakk mellett, Judithoz hasonlóan elkötelezett híve a sakk az oktatásban programnak. 2011-ben, az Európai Sakkszövetséggel és Polgár Judittal karöltve kezdett lobbi tevékenységbe az Európai Parlamentben a sakk iskolai bevezetése érdekében. A deklarációt végül 2012 márciusában az EP képviselők több mint a fele aláírásával támogatta, egyben felkérte a tagállamokat, hogy dolgozzák ki a sakk közoktatásba történő bevezetésének feltételeit.

Magyarország - Egyesült Államok online összecsapás is lesz a Sakkfesztiválon. A fesztivál történetében első alkalommal kerül sor olyan eseményre, amelyen két ország csapata mérkőzik meg egymással, az Internet segítségével. A magyar és az amerikai válogatott is négy ifjú tehetségből áll majd. A partikhoz a megfelelő platformot a Chess.com biztosítja. Ezen keresztül játszanak a fiatalok 10-10 perces, oda-visszavágós mérkőzéseket. A tehetségek viadalán Magyarországot Karácsonyi Kata, Krstulovic Alex, Karácsonyi Gellért és Marosi Levente képviseli. A 17.00-kor kezdődő összecsapás helyszíne az Üvegteremben kialakított Microsoft sarok lesz.

Olimpiai bajnoki cím

Éppen negyedszázaddal ezelőtt, 1988-ban történelmi tettet hajtott végre a magyar női sakkválogatott. Polgár Zsuzsa, Polgár Judit, Polgár Zsófia és Mádl Ildikó nagyszerűen bírta idegekkel a verseny hajráját, és sikerült megtörnie a hosszú szovjet dominanciát, fél pont előnnyel megelőzve nagynevű ellenfelét a magyar női sakkozás addigi legnagyobb sikerét elérve aranyérmet nyert a sakkolimpián, Szalonikiben! Az akkor 12 éves Polgár Judit a női válogatott második táblásaként fantasztikus teljesítményt nyújtva, a 13 partiból 12,5 pontot gyűjtött, és ezzel oroszlánrésze volt az aranyérem megszerzésében. A sakktörténelmi siker negyedszázados évfordulója alkalmából Polgár Zsuzsa, Polgár Judit, Polgár Zsófia és Mádl Ildikó ünnepélyes köszöntésben részesül a Sakkfesztiválon.Polgár Judit korábbi nyilatkozata:

"Szerencsés vagyok, mert rátaláltam egy egyetemes nyelvre, amelyet a világon mindenhol beszélnek, és amelynek gyakorlása életem nagy szenvedélyévé vált.

Egészen kislány voltam még, amikor a sakkozásnak köszönhetően elkezdtem megismerni más országokat, más kultúrákat, más
nemzetiségeket. Pedig akkoriban még nem volt egyszerű dolog Magyarországról más országokba utazni. Számos dokumentumot, jóváhagyást kellett beszereznünk ahhoz, hogy átléphessük a határt.

Az Európai Uniós keretek között nevelkedett nemzedéknek ez már egy magától értetődő jognak tűnik. Rendkívül fontosnak tartom, hogy az uniós polgárság biztosította jogok a jövőben is lehetővé tegyék a különböző európai nemzetek és kultúrák szabad találkozását.

Nagykövetként szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen megértsék, nem csupán a tagállamok szintjén van szükség az együttműködésre, hanem az Unió minden polgára számára adott a lehetőség, hogy kapcsolatokat alakítson ki, hallassa a hangját, és véleményt nyilvánítson az őt érintő ügyekben.

Én sakkozóként, magyarként, és európaiként a sport, az oktatás és a kultúra területén igyekszem hozzájárulni ahhoz, hogy a következő nemzedék a különböző kultúrák iránti nyitottsággal, széles látókörrel, megfelelő társadalmi ismeretekkel és a rendszerben gondolkodás képességével felruházva élhesse az életét, és kezdjen neki álmai megvalósításának. Vagyis, sakknyelven szólva, alaposan felkészülve ülhessen asztalhoz játszani, méghozzá minél rangosabb versenyben!"

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×