eur:
389.73
usd:
362.12
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kinek a kezében van az angol futball?

Az elmúlt jó húsz évben megszokhattuk már, hogy a futballban egyre több a légiós. Először - különösen a Bosman-szabály bevezetése után - a klubcsapatokat özönlötték el a hazájuktól távol munkát keresők és szerződést kapók, majd mintegy megismétléseként és kiterjesztéseként a harmincas, majd az ötvenes évek repatriálási hullámának, a válogatottakban is egyre gyakrabban bukkantak fel honosított játékosok. A kétezres években, elsősorban azokban az országokban, amelyekben nagy üzlet a futball, s amelyekben a klubok tulajdonosi szerkezete is megengedi ezt, egyre gyakrabban bukkant fel idegen tőke.

A legnagyobb áttörés az angol Premier League-ben zajlott. Nem meglepő, az angol elit bajnoksága, gazdasági mutatói alapján, a világ első számú futballbajnoksága. Világviszonylatban a legnézettebb labdarúgóliga is egyben. A világ összes sportligáját tekintve, bevételei alapján a negyedik, csak három amerikai, úgynevezett major sportág csúcsligája, a National Football League, a Major Baseball League és a National Basketball Association előzi meg.

Érdemes emlegetni az amerikai kapcsolatokat, mert több, az amerikai sportokban is nagy befolyással bíró üzletember gondolta úgy az elmúlt tíz esztendőben, hogy érdemes befektetni az angol futballba. Érdekes, hogy az első külföldi tulajdonos a Fulham élén álló, egyiptomi Mohamed al-Fayed volt, de ő, a Harrods áruház korábbi tulajdonosa, több mint negyven éve Londonban él.

Roman Abramovics, aki 2003-ban a Chelsea-t vásárolta meg a cégével, az első keleti vásárló volt, egy élcsapatnál. Ám ő is Londonba települt, miközben, persze, ingázott London és Oroszország között, lévén Csukcsföld kormányzója. A Chelsea ugyanakkor mintát adott: óriási tőkebefektetéssel a világ legjobbjai közé lehet emelni egy csapatot.

Felismerték aztán ezt az amerikaiak is, akik úgy gondolták, a Premier League gazdasági megerősödése, élcsapatainak profitképes mivolta hasonlóan vonzóvá teszi őket, mint néhány amerikai sportcsapatot. A nagy négyesnek (Big Four) nevezett klubkvartett tagjai minden nagy nemzetközi sikert és a Premier League elsőségét kisajátították maguknak.

S közülük immár háromnak amerikai a legnagyobb hányadot birtokló tulajdonosa. A Manchester Unitedé a klub szurkolói által, finoman szólva, kevéssé kedvelt Glazer család, illetve annak feje, a 82 éves Malcolm, aki egyben a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball csapatának tulajdonosa is.

A Liverpoolé a Fenway Sports Group (amely egyébként két amerikai tőkéstől, George Gillett-től és Tom Hickstől vásárolta meg a klubot), amely egyben főtulajdonosa az egyik legpatinásabb amerikai baseballklubnak, a hétszeres bajnok (World Series) Boston Red Soxnak is.

A legújabb változás az Arsenalnál történt, ahol Stan Kroenke növelte a részesedését 62 százalék fölé. Kroenke ugyancsak amerikai, cégének, a Kroenke Sports Enterprisesnek érdekeltségei vannak a Denver Nuggets kosárlabda-csapatában (NBA), a Colorado Rapids labdarúgó-csapatában (MLS), a Colorado Avalanche hokicsapatában (NHL), a Colorado Mammoth lacrosse-csapatában (NLL) és a St. Louis Rams amerikaifutball-csapatában (NFL).

Az említetteken kívül két klubnak van a Premier League-ben amerikai főtulajdonosa: az Aston Villának és a Sunderlandnek. A Villáé Randy Lerner a Cleveland Browns amerikaifutball-csapat tulajdonosa, a Fekete Macskáké Ellis Short - utóbbi az egyetlen, akinek nincs érdekeltsége az amerikai major ligákban szereplő csapatok valamelyikében is.

A Premier League 20 csapatából egyébként tizenegynek a többségi tulajdonosa külföldi. Megjelent már az ázsiai tőke is: a Blackburn egy indiai cég, a Venky's Limited tulajdonában van, a Birmingham City a kínai (hongkongi) Carson Yeung kezében van, s akkor még nem emlegettük a Manchester Cityt, a liga legnagyobb költőjét. A Cityt korábban a hajdani thaiföldi miniszterelnök, Thaksin Shinawatra tulajdonolta, majd immár az Arab Emírségek egyik leggazdagabb emberének, Manszur bin Zajed bin Szultan al-Nahjan támogatását élvezi.

Az eltérő klubtulajdonosi modell miatt egyelőre a német, az olasz, vagy a spanyol klubokra nem jellemző a hasonló modell. Ám Olaszországban a Juventus tulajdonosi körében megjelent a Kadhafi család egyik cége (7.5% Libyan Arab Foreign Investment Co.), míg az AS Romát éppen a múlt hónapban vásárolta meg az amerikai állampolgárságú Thomas R. DiBenedetto. DiBenedetto egyébként bostoni, s a hivatalos megfogalmazás szerint "partnere" a New England Sports Ventures csoportnak, amely a Liverpool és a Boston Red Sox tulajdonosa is.

Spanyolországban a Racing tulajdonosa az indiai Ahszan Ali Szjed, alapítója és elnöke a Western Gulf Advisory cégnek. A Málaga első embere a katari Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al Thani sejk, a Doha Bank igazgatótanácsának a tagja, egyébként a királyi család tagja. A sejk egyébként márciusban szerződést írt alá a skót Rangers FC megvásárlásának szándékával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×