eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Cseh László Európa-csúccsal olimpiai ezüstérmes

Cseh László 1:52,70-es fantasztikus Európa-csúccsal ezüstérmet nyert a férfi 200 méteres pillangóúszásban a pekingi olimpián. Mindössze 67 századmásodperccel kapott ki a minden idők legeredményesebb olimpikonjává előlépő, immár Pekingben a negyedik, összesen a tizedik aranyérmét nyerő Michael Phelpstől. A Legyőzhetetlen aztán nyert még egy aranyat, a váltóval.

Különleges előzmények vezették fel a nap második úszódöntőjét: előtte a 100 méteres gyorsúszás mindkét elődöntőjében (előbb a francia Alain Bernard, majd az ausztrál Eamon Sullivan révén), majd a női 200 méteres gyorsúszásban is megdőlt a világcsúcs. 100 gyorson az ausztrál 47,05-ig jutott, idén ötödször dőlt már meg a világrekord ebben a számban. 200 női gyorson az olasz Federica Pellegrini 1:54,82-re javította saját, egy nappal korábban felállított világcsúcsát.

Aligha lőjük le a poént: Michael Phelps is világrekordot úszott, a negyedik aranyérmét nyerte, a negyedik világcsúccsal, Pekingben. 1:52,03-mat úszott, nagyszerű versenyben, különösen a második és az utolsó hosszon remekelve.

A várakozásokkal ellentétben mindent ki kellett adnia magából, mert a mezőny lényegesen jobban úszott a vártnál. Például az új-zélandi Moss Burmester, aki az első ötven után még elsőnek fordult. Cseh László akkor a harmadik helyen tempózott, 25,58-as idővel.

A következő hosszon Laci visszacsúszott a negyedik helyre (54,59), Phelps vezetett Burmester és a japán Macuda előtt. Százötvenig megelőzte a japánt, 1:23,39-nél járt. Phelps akkor még nagy csatát vívott az új-zélandival. Cseh László szempontjából alkalmasint ez volt a döntő ötven méter: ezen még Phelpset is megverte, a mezőny minden tagjánál jobb időt, 28,80-at úszott.

Az utolsó hosszra Burmester elkészült az erejével, mind a hét ellenfelénél lassabban úszott 150 és 200 között. Cseh Laci ellenben remekül hajrázott: 1:52,70-es Európa-csúccsal ért célba.

Megszerezte a második pekingi ezüstérmét, s egyben a magyar olimpiai küldöttség második ezüstérmét. Õ a Phelpsen kívüli világ egyik legjobb úszója - de az amerikai egyszerűen verhetetlen.

Az amerikai a tízedik olimpiai aranyérmét szerezte, s ezzel az újkori olimpiai játékok 1896 óta íródó történetének legeredményesebb versenyzője lett. 

Gyurta döntős

Gyurta Dániel az ötödik legjobb idővel került a 200 méteres mellúszás csütörtök reggeli olimpiai döntőjébe. A legjobb időt a szám nagy esélyese és címvédője, a japán Kitadzsima úszta. Gyurta egy másodperccel elmaradt keddi eredményétől, azzal a második helyen kvalifikálta volna magát - de ennek nincs nagy jelentősége.

Phelps újra


A 4x200 méteres váltóúszásban Michael Phelps megszerezte az ötödik aranyérmét Pekingben. Immár tizenegyszeres olimpiai bajnok. A Michael Phelps, Ryan Lochte, Ricky Berens, Peter Vanderkaay összeállítású négyes nagy fölénnyel nyert az oroszok és az ausztrálok előtt, az új világrekord 6:58,56.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×