Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Marion Jones eredményeit törölték és visszakövetelik a pénzdíjait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a doppingolás miatt eltiltott Marion Jones valamennyi eredményét törölte 2000. szeptember 1-ig visszamenőleg. A testület felszólította a 32 éves sportolót, hogy fizesse vissza a pénzdíjait.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hatályban tartotta Marion Jones amerikai atléta kétéves eltiltását.

A testület a doppingolását bevalló 32 éves sprinter valamennyi eredményét törölte 2000. szeptember 1-ig visszamenőleg, így három olimpia aranyérmét és világbajnoki medáljai többségét is elveszítette.

Az IAAF felszólította Marion Jonest, hogy az elmúlt hét évben kapott pénzdíjait is fizesse vissza.

A szervezet azt javasolta, hogy a váltóban szerzett érmeket és eredményeket Marion Jones egykori csapattársaitól is vegyék vissza.

Marion Jones október 5-én vallotta be, hogy tudtán kívül doppingszereket használt 1999-től két éven keresztül. A sportoló azt mondta, hogy "a tiszta" néven elhíresült szteroidokat tartalmazó szert korábbi edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta 1999-től két éven át, de a tréner neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

Az atléta bevallotta: hazudott, amikor korábban azt állította, hogy soha nem használt doppingszereket.

Marion Jones ezzel egyidőben bejelentette visszavonulását is.

A nemzetközi atlétikai szövetség elnöke, Lamine Diack korábban azt mondta: Marion Jones-ra úgy fognak emlékezni, mint egy csalóra.

Az amerikai sportoló a 2000-es olimpián 100 és 200 méteres síkfutásban, valamint 4x400 méteres váltóban szerzett aranyérmet, míg távolugrásban és a 4x100 méteres váltóban harmadik lett.