eur:
389.28
usd:
361.23
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az Aranycsapat a futballtörténelem második legjobb csapata! - videókkal

A World Soccer című, tekintélyes londoni futballmagazin tudósítóinak véleménye, illetve a lap legfrissebb számában publikált lista szerint a magyar Aranycsapat volt minden idők második legjobb futballalakulata. Az ötvenes évek legendás tizenegyét csak az 1970-es brazil válogatott előzte meg a szavazáson.

A szavazók szerint minden idők legjobb futballcsapata Mario Zagallo az 1970-es világbajnokságon minden találkozóját megnyerő, legendás brazil válogatottja. Az a csapat, amelyben a fénykorában játszó Pelé futballozott, amelyben Jairzinho minden egyes mérkőzésén gólt szerzet, s amelyben szinte mind a tíz mezőnyjátékos (Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo, Clodoaldo, Gerson, Jairzinho, Tostao, Pelé és Rivellino) virtuóz technikával rendelkezett.

A csapatkapitány, Carlos Alberto mondta magukról: "Ebben a csapatban nem volt gyenge pont. Hat-hét világklasszis játszott, a futballkirály, Pelé vezérletével."

A Kapitánynak becézett jobbhátvéd egyébként felettébb ért a futballhoz. Riói beszélgetésünkkor ugyanis azt állította: "A válogatottak közül az 1970-es világbajnok brazil válogatottat és az 1974-es holland legénységet helyezem a csúcsra. A klubok közül a Santost és azt a Honvédet, amely az ötvenes években itt Rióban a Botafogóval játszott..."

A lista második helyén a legendás magyar Aranycsapat, kétségtelenül a magyar futballtörténelem legragyogóbb tizenegye. Alapösszeállítását minden igazi szurkoló, korra, nemre tekintet nélkül, ma is fújja: Grosics - Buzánszky, Lóránt, Lantos - Bozsik, Zakariás - Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor.

Az egyik leghíresebb győzelem, a londoni 6:3 után, azaz az Évszázad Mérkőzését követően Walter Winterbottom, az angol csapat - mai kifejezéssel élve - szövetségi kapitánya azt mondta: "A magyarokban minden megvolt a taktikájuk sikeres alkalmazásához. Pontosan tudták, hogy mit akarnak, ehhez öt világklasszis mezőnyjátékossal rendelkeztek. Czibor, Bozsik, Hidegkuti, Puskás és Kocsis egyaránt a világ legjobbjai közé tartozott.



A harmadik az 1974-es, Johan Cruyff köré épített holland válogatott. Milyen különös, hogy a világ valaha volt legjobb három csapatának sorolt alakulat közül kettő is elveszítette a maga világbajnoki döntőjét a németek ellen! Pedig a totális futballt a válogatottak között is bevezető "Holland Gépezet" nem csak szép, hatékony futballt is játszott - csak nem bírt a racionálisan futballozó németekkel. Mindazonáltal az Oranje szupersztárjai (Krol, Neeskens, Cruyff, Rensenbrink és társaik) örökre beírták a nevüket a futball aranykönyvébe - még "ezüstcsapatként" is.

A negyedik helyen következik a legjobb klubcsapat: Arrigo Sacchi a nemzetközi porondon két éven keresztül minden nemzetközi sorozatot megnyerő AC Milanja. A Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini védelemmel, Colombóval, Rijkaarddal, Ancelottival és Donadonival, s nem utolsósorban Marco van Bastennel és Ruud Gullittal. Varázslatos támadófutballt játszottak, szinte szakítva az olasz hagyományokkal.



Ötödik Brazília első világbajnok csapata, az 1958-as, amelyben feltűnt Pelé és Garrincha, s amely először, s azóta is egyedüliként tudott dél-amerikai csapatként Európában világbajnoki aranyérmet nyerni. Kicsit igazságtalan a gárdát csak a svédországi vb-hez kapcsolni: négy évvel később, 1962-ben, a csehszlovákok elleni fináléban nyolcan játszottak a stockholmi győztesek közül, s a kilencedik Pelé is csak sérülése miatt hiányzott.



A hatodik a klubfutball óriása, a Bajnokcsapatok Európa-kupája első öt sorozatát megnyerő Real Madrid, amelyben 1958-tól Puskás Ferenc is játszott. A XX. század leghíresebb magyarja így emlékezett a korszakra és a csapatra: "Fantasztikus érzés volt egy újabb aranycsapat tagjának lenni."

A csapat első számú csillaga a mind az öt megnyert BEK-döntőben gólt szerző Alfredo Di Stéfano volt, akiről Puskás így beszélt: "Nem tartozik a könnyű emberek közé. Hatalmas, már-már féktelen győzelmi vágy határozta meg az életét. Nyerni, mindig csak nyerni, bármilyen áron. Ha úgy érezte, hogy a sikere veszélybe került, olyan makaccsá és könyörtelenné vált, akár egy kisgyerek. Ám ugyanolyan könyörtelen volt önmagával szemben is, és ha nagyritkán nem volt formában - ez bárkivel megeshet -, összeszorította a fogait, minden energiáját összeszedte, úgy küzdött. De ugyanezt megkövetelte másoktól is."

A hetedik egy újabb látványosan futballozó, de nyerni nem tudó gárda: az 1982-es brazil válogatott, amelyben Zico, Sócrates, Júnior és Falcao vitte a prímet. AZ volt az igazi jogo bonito, a szép játék - csak az olaszok elleni 2-3-at tudnánk feledni...



Nyolcadik a Barcelona Dream Teamje, az 1991 és 1994 közötti évekből. A katalán klub - Johan Cruyff által dirigált - első, a BEK-et is megnyerő csapata, amelyben a katalán vagy éppen baszk klasszisok mellett Ronald Koeman, Hriszto Sztoicskov, Romário és Michael Laudrup volt a négy légiós.



A kilencedik helyezett ünneplésekor lépjünk vissza a II. világháború előtti évekbe. Olaszország csapata, Vittorio Pozzo irányításával, 1934-ben és 1938-ban is világbajnoki aranyérmet nyert, méghozzá olyan csillagokkal, mint Piola, Meazza, vagy a honosított dél-amerikai sztárok, Orsi és Monti. Az olaszok ráadásként megnyerték az 1936-os, berlini olimpiát is. 1938-ban, a párizsi Colombes-ban, éppen a magyar válogatott ellen védték meg világbajnoki címüket.

4

Tizedik az ezredforduló körüli évek legerősebb válogatottja, a francia futballtörténelem legkiválóbb csapata. Az 1998-as, hazai rendezésű Mondialt és a 2000-es Európa-bajnokságon aranygóllal aranyat szerző gárda kulcsemberei ugyanazok voltak: Barthez, Thuram, Blanc, Desailly, Lizarazu, Deschamps, Djorkaeff, Vieira, Zidane, Henry, Trezeguet, Pires, Leboeuf, Karembeu, Petit, Candela.



11-20. helyezettek
11. River Plate 1946-1949

Az argentin futballtörténelem legendás alakulata, amely a La Maquinának, Mozdonynak becézett csatárötös köré épült.

12. Ajax 1971-1973
Johan Cruyff és társainak legendás klubtizenegye, amely egymást követő három évben is megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

13. Bayern München 1974-1976

Ez a gárda pedig a Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Gerd Müller tengelyre épült. Ugyancsak sorozatban háromszor nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

14. Celtic 1967
A Lisszaboni Oroszlánoknak becézett gárda a portugál fővárosban első brit csapatként nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. A mai túlglobalizált világban már szinte hihetetlen: a zöld-fehérek gárda menedzsere, Jock Stein csak olyan játékosokat szerepeltetett, akik Glasgow-ban, vagy a város központjától számított 30 mérföldes, durván ötven kilométeres körzetben születtek. Ráadásul a futballisták közül kilencen a klub neveltjei is voltak.

15. Franciaország 1984

A Kékek első Európa-bajnok válogatottja, amelyben a hadvezér, Michel Platini mellett olyan "tábornokok" segítették győzelemre a sereget, mint Giresse és Tigana.

16. Dánia 1986

Egy szépen, de nem különösebben eredményesen játszó csapat, amely természetesen nagy részben azonos volt a két évvel korábban nagy meglepetésre Eb-elődöntőbe került "Dán Dinamitokkal". (Különös, hogy a dán futballt kedvelők erre, s nem az 1992-es Európa-bajnok csapatra voksoltak.)

17. Real Madrid 1998
Ez viszont egy győztes csapat: 32 esztendős szünet után nyerte meg a királyi klubnak a bajnokcsapatok sorozatát. A Juventus ellen, Amszterdamban megnyert döntő egyetlen gólját a mai sportigazgató, Predrag Mijatovics szerezte.

18. Tottenham 1961

Egy Anglián kívül lassan elfeledett gárda - 46 évvel ezelőtt, a XX. század első ottani duplázója, azaz azonos szezonban a bajnoki címet és az FA-kupát is elnyerő angol futballcsapata volt.

18. Liverpool 1977
Holtversenyben a Spurs legjobb évjáratával a liverpooli "Vörösök" első BEK-győztes gárdája. Alkalmasint itt is érdemesebb lett volna az egész Paisley-korszakot kijelölni: a legendás menedzser irányításával 1974 és 1983 között a Liverpool hat angol bajnoki címet, három BEK-et, egy UEFA-kupát és három Ligakupát nyert meg. Paisley egyébként minden idők legsikeresebb brit menedzsere a nemzetközi kupaporondon.

20. Manchester United 1999
Sir Alex triplázó gárdája zárja a sort. A Man United 1999 tavaszán megnyerte az angol bajnokságot, az FA-kupát, majd drámai körülmények között - Barcelonában a 89. percben még vesztésre állva a Bayern München ellen - a Bajnokok Ligáját is. A csapat decemberben a Világkupa megnyerésével zárta az évet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×