eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Concept of money growth and savings. Arrow sign moving up with stacked coins.
Nyitókép: jayk7/Getty Images

Márciusban 9,9 százalékkal nőtt a reálkereset éves összevetésben - a nap hírei

A második szakaszba léptette a szuverenitásvédelmi törvény miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság. Megtalálták a verőcei hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét.

Márciusban 9,9 százalékkal nőtt a reálkereset éves összevetésben. A KSH közölte: a bruttó kereset mediánértéke 510 ezer, a nettó kereseté 354 ezer 500 forintot ért el. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint éves szinten 8-10 százalékkal emelkedhetnek a reálbérek. A kormányinfón hozzátette: az infláció 4-5 százalékos lehet.

A második szakaszba léptette a szuverenitásvédelmi törvény miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság. Az uniós testület szerint a magyar jogszabály sérti az uniós jog több rendelkezését, a demokratikus értékeket és az uniós polgárok választójogát. Ha a magyar kormány újabb válaszait sem fogadja el Brüsszel, akkor az ügy néhány hónap múlva az Európai Unió Bírósága elé kerülhet.

Napi 6 millió forintnak megfelelő euróra akarja bírságolni Magyarországot az Európai Bíróság, a külső határvédelem ügyében – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón úgy vélte: erről már megszületett az ítélet, de azt az európai parlamenti választások után 4 nappal teszik közzé. Megismételte, ezért kell migráció-ellenes képviselőket küldeni Brüsszelbe.

Európának meg kell erősíteni védelmi erejét, de mindenekelőtt Ukrajna mellé kell állnia - jelentette ki Ursula von der Leyen Brüsszelben, az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltek vitáján. Nicolas Schmit, az Európai Szocialisták Pártja luxembourgi csúcsjelöltje arról beszélt, hogy erősíteni kell a szegénység elleni harcot, és csökkenteni a szegények számát.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem kerültek bizalmas adatok az oroszok birtokába a magyar külügyminisztérium informatikai rendszerét ért hacker-támadásnál. Gulyás Gergely a kormányinfón arról beszélt: hackertámadások rendszeresen érnek kormányzati honlapokat, minisztériumi rendszereket.

Villámcsapásként érte a pedofil-ügyben a Novák Katalin államfő elleni baloldali támadás, és eszköztelen volt abban a helyzetben – egyebek között erről is beszélt Orbán Viktor a Blikknek adott interjújában. A kormányfő Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását vezéráldozatnak nevezte, és azóta is gyakran kikéri szakmai véleményét. Orbán Viktor közölte, Magyar Pétert nem ismeri, de politikai pályafutása nem zavarja, és elégedett azzal, amit az elmúlt 26 évben elért.

Átadta az ügyészségnek Dobrev Klára, a DK EP-képviselője azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte bizonyítják, hogy Sulyok Tamás államfő ügyvédként rész vett magyar földek átjátszásában külföldieknek. A vádat a Sándor-palota közleményben utasította vissza tegnap, és jogi lepéseket helyezett kilátásba.

Új üzemcsarnokot, képzési központot és napelemparkot létesített Budapesten a Siemens Energy. Az üzemben gázturbina-égőfejek készülnek, napelempark épül, és képzési központ is nyílik. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gyáravató ünnepségen elmondta: a 26 milliárd forintos beruházáshoz a kormány mintegy 900 millió forint támogatást biztosít.

Hamarosan megszűnik az ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló online felület és az MVM Next EnergiApp – hívta fel a figyelmet az MVM. Közleményük szerint az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfeleknek érdemes mielőbb regisztrálni az MVM online ügyfélszolgálatán, és az MVM Next applikációban.

A Gripen vadászbombázók legújabb változatának beszerzéséről tárgyal a magyar kormány a svéd gyártóval – írja a védelmi ipari információkra szakosodott Janes alapján a Portfólió. A lap szerint Magyarország Gripen E típusú vadászgépeket venne.

Megtalálták a verőcei hajóbaleset 28 éves női áldozatának holttestét a Dunában, Sződligetnél – közölte a BRFK. Eddig 4 holttestet találtak meg, 3 embert továbbra is keresnek. A szombat éjjel történt tragédiában egy motorcsónak ütközött a Heidelberg nevű szállodahajóval, egy férfi tudott kiúszni a partra, a többi utas feltételezhetően megfulladt.

Felfüggesztették edzői munkája alól Csipes Ferencet, miután a hatszoros olimpiai bajnok kajakozó Kozák Danuta súlyos vádakat fogalmazott meg vele szemben. A sportoló szerint a Budapest Honvéd edzője ittas állapotban verbálisan bántalmazta őt és klubtársait.

Az olimpiai láng ellen tervezhetett támadást egy férfi Bordeaux-ban. A húszas éveiben járó férfit a nyomozók kedden vették őrizetbe, és lefoglaltak egy gumilövedékes fegyvert.

Nem akarta megölni Robert Ficót és bocsánatot kér tőle - közölte vallomásában a szlovák miniszterelnök merénylője. A szlovák televízió Juraj Cintula előzetes letartóztatásba helyezésről szóló határozat alapján számolt be az őrizetbe vett gyanúsított vallomásáról.

Az Identitás és Demokrácia pártcsoport európai parlamenti frakciója rendkívüli ülésen kizárta soraiból az Alternatíva Németországnak nevű német párt mind a 9 képviselőjét. Korábban az AfD EP-választási listavezetője, Maximilian Krah esetében felvetődött a gyanú, hogy pénzt kapott a Kreml ügynökeitől, majd letartóztatták uniós parlamenti asszisztensét azzal a váddal, hogy kínai kém volt.

Elhalasztják a választójogi reform életbe léptetését Új-Kaledónián. Ezt a francia elnök jelentette be a Franciaországhoz tartozó, csendes-óceáni szigetcsoportra tett látogatása után. A választási reform miatt több mint egy hete zavargások törtek ki, 6-an meghaltak, sokan megsebesültek. A tiltakozások azután törtek ki, hogy a francia kormány szavazati joggal ruházta volna fel a terület több ezer olyan lakosát, aki legalább 10 éve él ott, és ezt az őslakosok a központi befolyás növeléseként értékelték.

Donald Trump volt elnököt támogatja az amerikai elnökválasztáson Nikki Haley - ezt a korábbi republikánus elnökjelölt jelentette be Washingtonban. A bejelentést jelentős politikai fejleménynek nevezték az elemzők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

időjárás
Irány a vízpart!

Közeledik Magyarország első idei hőhulláma, kapunk egy kis kóstolót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×