eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bocsánatot kért a Szerbiában élő magyaroktól a szerb államfő - Hírösszefoglaló

Jézus mai világhoz szóló üzenetéről beszélt virágvasárnapi homíliájában Ferenc pápa. A holokauszt áldozataira, többek között a zsidókat segítő Jane Hainingre emlékeztek Budapesten az Élet menete résztvevői. A legeurópaibb pártnak nevezte a Demokratikus Koalíciót a kampánynyitón a párt elnöke.

Jézus mai világhoz szóló üzenetéről beszélt Ferenc pápa virágvasárnapi homíliájában a Szent Péter téren bemutatott misén, amellyel megkezdődtek a húsvéti nagyhét szertartásai a Vatikánban. Ferenc pápa szerint a Jeruzsálembe bevonuló Jézus az alázat útját járta a diadalittasság helyett, az igazságot választotta a hamis kompromisszumok helyett. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét. Virágvasárnappal megkezdődött a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.

A holokauszt áldozataira, többek között a zsidókat segítő Jane Hainingre emlékeztek az Élet menete résztvevői. David Mundell, a brit kormány Skóciáért felelős minisztere méltatta a budapesti skót misszió internátusának mártír sorsú vezetőjét. Az emlékséta résztvevői a Március 15. térről és a Jane Haining, majd az id. Antall József rakparton vonultak a Cipők a Duna-parton emlékműhöz. A holokauszt áldozatainak emlékére többek között Keleti Ágnes, holokauszt túlélő, ötszörös olimpiai bajnok tornász gyújtott fáklyát. A megemlékezés Kardos Péter főrabbi gyászimájával ért véget.

A világtörténelem egyik legértelmetlenebb és legbrutálisabb pusztításának nevezte a holokausztot az emberi erőforrások minisztere. A vészkorszak magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, a Terror Háza Múzeum előtt Kásler Miklós arról beszélt: a történelem legsötétebb korszakai akkor következtek be, amikor az emberiség egy része megfeledkezett saját múltjáról, évezredes hagyományairól, alapértékeiről. Hangsúlyozta: az áldozatok mellett azokra is emlékezni kell, akik segítették, mentették az üldözötteket.

Egységesnek, kiszámíthatónak és a legeurópaibb pártnak nevezte a Demokratikus Koalíciót a párt elnöke a DK kampánynyitó rendezvényén. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a Demokratikus Koalíció soha, egyetlen percig nem alkudott meg a Fidesszel, sem politikai, sem üzleti ügyben Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője azt mondta: egy olyan Európáról álmodik, ahol mindenki jólétben él, ahol nincsenek másodrendű állampolgárok.

Ötpontos, fiatalokat segítő uniós programot hirdettek az MSZP-Párbeszéd közös EP-listájának politikusai. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője azt mondta: a többi között szociális európai bérlakás-programot és szintén szociális alapú diák- és hallgatói ösztöndíjakat is finanszíroznának uniós forrásból. A javaslatok között szerepel, hogy végre kell hajtani az úgynevezett Hazaváró-programot. Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azonnali oktatási reformot sürgetett.

Bocsánatot kért a Szerbiában élő magyaroktól a szerb államfő az előző napi ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt. Aleksandar Vucic arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt vezetője sértő kijelentéseket tett többek között a magyarokra is. Úgy fogalmazott: Aleksandar Vucic szíriaiakkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát.

Minden eddiginél többen vettek részt a Vivicittá városvédő futóversenyen. A kétnapos budapesti rendezvényre összesen 31 293-an neveztek az idén. A verseny fő számát, a 21 kilométeres félmaratont a férfiaknál Horváth György, a nőknél Virág-Erdélyi Zsófia nyerte meg. A résztvevők a két nap alatt nyolc különböző távon küzdhettek, és idén rekordot jelentő 89 országból érkeztek a résztvevők.

Nem ment el Ukrajnában Volodimir Zelenszkij elnökjelölt a kijevi Olimpiai Stadionba, a Petro Porosenkóval tervezett nyilvános vitára. Azt üzente végül Volodimir Zelenszkijnek, hogy hétfő este abban az ukrán televízióban várja őt, ahová mindkettejüket meghívták az egyik műsorba. A jogi végzettségű, humorista korábban a vita április 19-i megrendezéséhez ragaszkodott. Az elnökválasztás első fordulójában Volodimir Zelenszkij több mint 30 százalékot, míg Petro Porosenko mintegy 16 százalékot kapott.

Csaknem egymillió fővel növeli a népi milícia létszámát az év végéig a venezuelai elnök. A közvetlenül Nicolas Maduro irányítása alatt álló milíciának így hárommillió tagja lenne. A hadsereg egyelőre továbbra is támogatja Nicolas Madurót az ellenzéki többségű, hatalmától megfosztott parlament vezetőjével, Juan Guaidóval szemben, aki januárban Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×