eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagyszabású Picasso-tárlat nyílik Budapesten

Pablo Picasso teljes alkotói életművén keresztül vezet az a csaknem 100 művet felvonultató tárlat, amely Alakváltozások alcímmel nyílik meg a Magyar Nemzeti Galériában. A nagyszabású tárlatról Baán László, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója beszélt az InfoRádiónak.

„Több szempontból is kiemelkedő jelentősége van ennek a tárlatnak. A mester festői életművét ilyen gazdagon bemutató tárlat még soha nem volt Budapesten és a régióban. A 100 mű fele festmény. A legelső a 14 éves Picassótól származik, aki még realista modorban festett, a legutolsó mű 77 évvel később keletkezett, életének utolsó évében, tehát a festői életmű és alkotói életpálya egészére enged rápillantást enged ez a kiállítás, igazi retrospektív tárlatról van szó és az ilyen ritka a világ múzeumaiban” - mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

Hozzátette: a kiállítás fő partnere a párizsi Musée Picasso, ez a leggazdagabb Picasso-anyaggal rendelkező múzeum a világon, ha ők valahová komolyan elköteleződnek, akkor jelentős tárlatról van szó. Mivel azonban a Picasso-életmű rendkívül gazdag és a világ számos közgyűjteményeiben találhatók fontos, kiemelkedő főművek, ezért nem lehet kizárólag egyetlen múzeum anyagára építeni.

„A nagy hazai közgyűjteményekben – a Ludwig Múzeumban és a Szépművészetiben - található fontos Picasso-műveken túl kaptunk kiemelkedő főműveket Bernből, Baselból, a moszkvai Puskin Múzeumból. Külön felhívnám a figyelmet a kék korszak egyik főművére, az Abszintivóra, amely Bernből, a Kunstmuseumból érkezett és amely még sohasem hagyta el a berni múzeum falait. Különleges bravúr, hogy Budapesten is láthatja a közönség” - hangsúlyozta a főigazgató.

Nagyszabású Picasso-tárlat nyílik Budapesten

Baán László elmondta, hogy a kiállítás a figurális ábrázolás változásaira fekteti a hangsúlyt.

„Rendkívül izgalmas a látogatók számára is, hogyan jut el egy festő a realista ábrázolásmódtól a legkülönbözőbb stációkon át a saját hangjáig, és hogyan tudja integritását megtartva mindig megváltoztatni a kézjegyét. Ez önmagában is ritka, és Picasso zsenialitására vall, hiszen a legtöbb festő, ha megtalálja a saját stílusát, akkor abban bontakozik ki. Picassónál azonban ez számtalan korszakon keresztül folyamatosan jelen volt. Ha valaki nem szakavatott szemlélő és nem tudná, hogy ő az a nagymester, nem biztos, hogy felismerné, hogy egy nagy géniusz kezéből származik valamennyi mű” - fogalmazott Baán László.

Hozzáfűzte: a tárlat nem egyszerűen egy nagy életműről, hanem a huszadik századi festészet nagy korszakairól is szól.

„Számtalan szerelme volt, akik megihlették őt múzsaként, ez is felvillan a kiállításon. Bárki, bármilyen szempontból közelíti meg az életművet, nem fog csalódni a tárlatban, amely július végéig lesz látható a Magyar Nemzeti Galériában” - fűzte hozzá a a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×