Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma kezdődik a Berlinale - magyar filmekkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Oscar-díjas Coen testvérek Ave, Cézár című új filmjének díszvetítésével ma megkezdődik a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes versenyprogramban debütál.

A február 21-ig tartó fesztiválra két magyar alkotást hívtak meg, Bucsi Réka munkája mellett Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjét, amelynek a Forum nevű szekcióban tartják a világpremierjét. Ebben a programban formabontó, kísérleti alkotásokat mutatnak be.

A Berlinaléra idén is sok filmcsillag érkezik, és megmarad a nyitottság a társadalmi kérdések iránt, az egyik fő téma a migráció, a másik pedig a boldogsághoz fűződő jog kiharcolása lesz. Előbbiről szól Gianfranco Rosi olasz rendező Fuocoammare (Tűz a tengeren) című dokumentumfilmje, utóbbira példa Anne Zohra Nerrached 24 Wochen (24 hét) című drámája. Mindkettő a nagyjátékfilmes mezőnyben lesz látható, a 24 Wochen az egyetlen német alkotásként.

A játékfilmek között a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért az idén 18 alkotás versenyez. További ötöt pedig versenyen kívül mutatnak be a nagyjátékfilmes szekcióban, ahová 21 országból válogattak be filmeket. A 23 munka közül 19-nek a Berlinalén lesz a világpremierje.

A játékfilmes szekció nemzetközi zsűrijének elnöke idén Meryl Streep, aki hosszú pályafutása során először vállalta, hogy filmfesztiválon zsűrizzen.