Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mozi: így készül a világsiker

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Munkájuk kulisszatitkait osztották meg egymással és a közönséggel a Golden Globe-díjra jelölt európai rendezők egy szombaton Los Angelesben megrendezett szimpóziumon.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók által szervezett szakmai beszélgetés moderátora Lasse Halström svéd filmrendező volt, aki Lazacfogás Jemenben című munkájával esélyes a legjobb vígjáték Golden Globe-díjára. A meghívott vendégek között volt a Kon-Tiki című film két norvég rendezője, Espen Sandberg és Joachim Ronning, valamint a dán Nikolaj Arcel, az Egy veszedelmes viszony és Michael Haneke, a Szerelem rendezője.

"Ez jó hét volt" - foglalta össze Haneke, aki nem csak az Arany Glóbusz-díjra esélyes a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, munkája csütörtökön öt Oscar-jelölést is kapott.

Mint az osztrák filmes elárulta: keveset próbál színészeivel, és nem engedi őket improvizálni. Alaposan kimunkált képes forgatókönyvből dolgozik, így mindig tisztában van vele, hol kell lenniük a szereplőknek az egyes jelenetekben, és mivel ő írja a forgatókönyvet, azt is tudja, hogy mit vár a színészeitől.

A szimpóziumon megjelent többi rendező hasonló munkamódszerről számolt be: ugyancsak minimálisra szorítják a próbákat, nehogy eltűnjön a jelenetek spontaneitása.

A 40 éves Arcel egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy Hanekét tiszteli legjobban a kortárs rendezők közül. Az ugyancsak a negyvenes generációhoz tartozó Sandberg és Ronning pedig arról beszélt, hogy jelen lévő kollégáik inspirálják őket. Haneke viszont azzal ütötte el a kérdést, hogy inkább nem mond neveket, nehogy a kimaradókat megbántsa.

A 70. Golden Globe-díjátadó ceremóniát vasárnap este tartják a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben.