eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin

Mozi: így készül a világsiker

Munkájuk kulisszatitkait osztották meg egymással és a közönséggel a Golden Globe-díjra jelölt európai rendezők egy szombaton Los Angelesben megrendezett szimpóziumon.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók által szervezett szakmai beszélgetés moderátora Lasse Halström svéd filmrendező volt, aki Lazacfogás Jemenben című munkájával esélyes a legjobb vígjáték Golden Globe-díjára. A meghívott vendégek között volt a Kon-Tiki című film két norvég rendezője, Espen Sandberg és Joachim Ronning, valamint a dán Nikolaj Arcel, az Egy veszedelmes viszony és Michael Haneke, a Szerelem rendezője.

"Ez jó hét volt" - foglalta össze Haneke, aki nem csak az Arany Glóbusz-díjra esélyes a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, munkája csütörtökön öt Oscar-jelölést is kapott.

Mint az osztrák filmes elárulta: keveset próbál színészeivel, és nem engedi őket improvizálni. Alaposan kimunkált képes forgatókönyvből dolgozik, így mindig tisztában van vele, hol kell lenniük a szereplőknek az egyes jelenetekben, és mivel ő írja a forgatókönyvet, azt is tudja, hogy mit vár a színészeitől.

A szimpóziumon megjelent többi rendező hasonló munkamódszerről számolt be: ugyancsak minimálisra szorítják a próbákat, nehogy eltűnjön a jelenetek spontaneitása.

A 40 éves Arcel egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy Hanekét tiszteli legjobban a kortárs rendezők közül. Az ugyancsak a negyvenes generációhoz tartozó Sandberg és Ronning pedig arról beszélt, hogy jelen lévő kollégáik inspirálják őket. Haneke viszont azzal ütötte el a kérdést, hogy inkább nem mond neveket, nehogy a kimaradókat megbántsa.

A 70. Golden Globe-díjátadó ceremóniát vasárnap este tartják a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×