Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hallgassa meg a dalt, amely 20 év után verte ki a biztosítékot a BBC-nél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Cenzúrázták a BBC-nél a The Pogues nevű ír zenekar Fairytale of New York című, 1987 karácsonyi klasszikusát a benne elhangzó trágár szavak miatt.

A Fairytale of New York az együttes If I Should Fall from Grace with God című lemezén jelent meg; 1987 karácsonyán a slágerlisták második helyére jutott Nagy-Britanniában.

Most nem ennyire szerencsés a dal, mivel a BBC Radio 1 úgy döntött, hogy a legdurvábbnak minősített trágárság nem hangozhat el a számban. A rádió célja, hogy elkerülje a hallgatók esetleges megbántását.

A számban Kirsty MacColl azt énekli a The Pouges akkori frontemberének, Shane MacGowannak, hogy "you scumbag, you maggot, you cheap lousy faggot".

Ezt szabad fordításban annyit tesz, hogy "te gennyzsák, te féreg, te ócska, aljas köcsög". A sértésekre hasonló hangnemben válaszol Shane MacGoven is.

A BBC Radio 1 a felvételből kitörölte az idézet utolsó szavát. Az adó döntését kritizálva az azóta elhunyt Kirsty MacColl édesanyja nevetségesnek nevezte a cenzúrát.

A The Pouges szóvivője mulatságosnak találta, hogy az egyik legkedveltebb karácsonyi dalról hirtelen azt feltételezik: bántó lehet.

Érdekesség, hogy a BBC Radio 1 döntését nem követte a közszolgálati médium 2-es csatornája, amely bejelentette, hogy az eredeti változatot adja majd le.

A The Pogues 1982-ben alakult, zenéjét a tradicionális ír hangzásvilág jellemzi rockos és punkos behatásokkal. A zenekar 1996-ban feloszlott, majd 2001-ben ismét összeállt.