eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin

Elhunyt A Da Vinci-kód eredetiségét vitató történész

Elhunyt Richard Leigh, az a történész, aki szerzőtársával együtt plágiumpert indított Dan Brown, A Da Vinci-kód szerzője ellen, ám azt elveszítette.

A Szent vér, Szent Grál című kötet, a '80-as évek egyik legvitatottabb könyve ugyanazt a témát járja körbe, mint az amerikai Brown regénye. A mű is azt az évezredes legendát dolgozza fel, amely szerint Jézusnak és Mária Magdolnának volt egy közös gyermeke.

Az 1982-ben megjelent műnek nagy hatása volt az európai történelmi gondolkodásra. Bár megjelenésekor hatalmas sikert aratott, az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult. A plágiumper azonban ismét rávilágította a figyelmet a könyvre. Bár Dan Brown regényét hetente 20 ezer példányban kapkodták el, a történészek könyvének is jócskán jutott a hírnévből. A kötetből ugyanis a korábbi, évi 3500 példány helyett heti hétezer fogyott.

Hárommillió fontos perköltség

A jogi eljárás azonban veszteséget is hozott a szerzőknek. Mivel elvesztették a pert, csaknem hárommillió fontos perköltség megfizetésére kötelezték őket.

Richard Harris Leigh 1943 augusztusában született New Yersey-ben. Édesapja brit volt, anyja osztrák. A történész a Bostoni Egyetem és egy chicagói doktori képzés elvégzése után 1975-ben töltött egy nyarat Angliában. Itt találkozott Henry Lincolnnal, akinek már nagy szerepe volt a vitatott könyv elkészültében. Tőle hallott hasznos információkat a templomos lovagokról.

Lincoln ekkor már kutatott egy XIX. századi francia vidéki pap, bizonyos Bérenger Sauniere abbé után, aki titokban a Grál legenda kutatásának szentelte az életét. A történész később kapcsolatba lépett Michael Bagient-tel, egy pszichológussal, akivel közös kutatásba kezdett, és akivel később közösen írta meg a Szent vér, Szent Grál című könyvet.

A kötet továbbviszi Sauniere történetét, és A Da Vinci-kódhoz hasonlóan azt tartalmazza, hogy Jézus nem halt meg a kereszten, hanem Mária Magdolnával közösen született egy gyermeke.

A szerzőpárosnak később számos kötete jelent meg a témában, a többi mellett a Jézus - rejtélyek, valamint a Mi az igazság a holt-tengeri tekercsek körül?, valamint Az inkvizíció címmel.

Richard Leigh február 21-én hunyt el.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×