Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhunyt A Da Vinci-kód eredetiségét vitató történész

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhunyt Richard Leigh, az a történész, aki szerzőtársával együtt plágiumpert indított Dan Brown, A Da Vinci-kód szerzője ellen, ám azt elveszítette.

A Szent vér, Szent Grál című kötet, a '80-as évek egyik legvitatottabb könyve ugyanazt a témát járja körbe, mint az amerikai Brown regénye. A mű is azt az évezredes legendát dolgozza fel, amely szerint Jézusnak és Mária Magdolnának volt egy közös gyermeke.

Az 1982-ben megjelent műnek nagy hatása volt az európai történelmi gondolkodásra. Bár megjelenésekor hatalmas sikert aratott, az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult. A plágiumper azonban ismét rávilágította a figyelmet a könyvre. Bár Dan Brown regényét hetente 20 ezer példányban kapkodták el, a történészek könyvének is jócskán jutott a hírnévből. A kötetből ugyanis a korábbi, évi 3500 példány helyett heti hétezer fogyott.

Hárommillió fontos perköltség

A jogi eljárás azonban veszteséget is hozott a szerzőknek. Mivel elvesztették a pert, csaknem hárommillió fontos perköltség megfizetésére kötelezték őket.

Richard Harris Leigh 1943 augusztusában született New Yersey-ben. Édesapja brit volt, anyja osztrák. A történész a Bostoni Egyetem és egy chicagói doktori képzés elvégzése után 1975-ben töltött egy nyarat Angliában. Itt találkozott Henry Lincolnnal, akinek már nagy szerepe volt a vitatott könyv elkészültében. Tőle hallott hasznos információkat a templomos lovagokról.

Lincoln ekkor már kutatott egy XIX. századi francia vidéki pap, bizonyos Bérenger Sauniere abbé után, aki titokban a Grál legenda kutatásának szentelte az életét. A történész később kapcsolatba lépett Michael Bagient-tel, egy pszichológussal, akivel közös kutatásba kezdett, és akivel később közösen írta meg a Szent vér, Szent Grál című könyvet.

A kötet továbbviszi Sauniere történetét, és A Da Vinci-kódhoz hasonlóan azt tartalmazza, hogy Jézus nem halt meg a kereszten, hanem Mária Magdolnával közösen született egy gyermeke.

A szerzőpárosnak később számos kötete jelent meg a témában, a többi mellett a Jézus - rejtélyek, valamint a Mi az igazság a holt-tengeri tekercsek körül?, valamint Az inkvizíció címmel.

Richard Leigh február 21-én hunyt el.