eur:
392.9
usd:
366.2
bux:
66843.38
2024. április 26. péntek Ervin

"Maga volt egyszerre a jóisten és az ördög"

Biztos vagyok benne, hogy Maurice Béjart neve örökké élni fog - mondta az InfoRádiónak Markó Iván, a Magyar Fesztivál Balett művészeti vezetője, aki a 80 évesen elhunyt francia balettművész-koreográfus társulatában vezető szólistaként dolgozott.

"Vannak pótolhatatlan emberek" - mondta Markó Iván az InfoRádiónak a 80 éves korában elhunyt Maurice Béjart-ról.

A Magyar Fesztivál Balett művészeti vezetője hozzátette: Maurica Béjart a XX. század legsikeresebb koreográfusa volt, nemcsak azért, mert hihetetlenül termékeny volt, hanem mert ő volt az első, aki a széles közönség elé vitte a táncművészetet.

Maurice Béjart értelmiségi családból származott, apja - aki gyerekkorában kicsit lenézte fiát a tánchoz való ragaszkodása miatt - a francia akadémia tagja volt.

"Egész életében az édesapjának kívánt bizonyítani és megfelelni, akkor is, amikor az apja már nem élt" - mondta Markó Iván, majd hozzáfűzte: Maurice Béjart az egyetlen koreográfus, akit ugyancsak tagjai közé választott a francia akadémia.

A Magyar Fesztivál Balett művészeti vezetője hét évig dolgozott együtt Maurice Béjart-ral, míg társulata Brüsszelben működött.

"Ami számomra fantasztikus volt, hogy megismertem valakit, aki egyszerre a jóisten és az ördög. Valami elképesztő szellemiség, tehetség, zsenialitás - bátran ki merem mondani, hogy zsenialitás -, ami sugárzott minden porcikájából" - emlékezett vissza a művészre Markó Iván.

Amit Maurice Béjart az egyetemes táncművészetért tett, az halhatatlan - mondta a balettművész.

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×