Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rendteremtés az előadóművészeknél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint négyszáz módosító javaslat érkezett eddig a színházi törvény tervezetéhez. A szakmai szervezetek péntekig nyújthatják be észrevételeiket a tervezettel kapcsolatban. A törvény szabályozná a színházak finanszírozási rendszerét, létrehozná az Előadóművészeti Tanácsot és rendet teremtene az előadó-művészi munkaviszonyokban.

Több mint négyszáz kiegészítés vagy módosítás érkezett eddig az illetékes tárcához a színházi törvény első koncepciójához. Bár a kulturális miniszter nem sürgette a törvény gyors megalkotását, az eredeti tervek arról szóltak, hogy decemberben az Országgyűlés elé kerül a javaslat.

Jelenleg úgy tűnik: a számos módosítás igencsak megnehezíti az ezen dolgozó szakmai grémium feladatát. A törvény koncepciójának tervezetét október elsején hozta nyilvánosságra az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Minden előadóra vonatkozna

A korábbi megnevezéshez képest a tervezet megalkotói már nem a színházi-, hanem az előadóművészeti törvény kifejezést használták, mert a javaslat már nem csupán a teátrumok működését szabályozná, hanem a zenei- és táncművészeti intézményekét is - számolt be róla korábban Szabó István, az Országos Színháztörténeti Intézet igazgatóhelyettese, a törvényt kidolgozó bizottság tagja.

Hozzátette: a fő cél az volt, hogy átláthatóbbá, tisztábbá tegyék a finanszírozást, és emellett jobb munkakörülményeket teremtsenek.

A tervezetet már eleve a színházi szakmai szervezetek által benyújtott javaslatok, valamint a zenei- és táncművészeti szervezetek korábbi kezdeményezési alapján készítették.

A koncepció szerint a szervezeteknek, színházaknak mintegy regisztrálniuk kellene a rendszerbe, és ez alapján juthatnának hozzá az állami forrásokhoz.

A nyilvántartásba vételkor nagyon pontosan rögzíteni kell a feltételeket - hangsúlyozta az Országos Színháztörténeti Intézet igazgató-helyettese. Vagyis az önkormányzatoknak számot kellene adniuk arról, hogy a színház vagy más művészeti szervezet költségvetésének mekkora hányadát garantálják.

Adókedvezmény a művészeti intézményeknek

A javaslat pontosan szabályozza az előadóművészek munkaviszonyát, hogy milyen kötelezettségekkel, mely ellátásokra, kedvezményekre jogosultak.

Fontos változás lenne még, hogy a művészeti intézmények - bizonyos feltételek mellett - adókedvezményt vehetnének igénybe. Szabó István hangsúlyozta: erre azért van szükség, mert a jegybevételből származó pénz pusztán az intézmények kiadásainak 20-25 százalékát fedezi.

A törvényjavaslat fontos eleme még az Előadóművészeti Tanács létrehozása, amelynek feladata a döntések előkészítése, a szakmai tanácsadás és véleményezés lenne. A szakmai képviselők jelenleg is dolgoznak az eredeti koncepcióhoz beérkezett módosító javaslatok feldolgozásán.